Телеведуча Тетяна Гончарова: Книги для тих, хто хоче грамотно і красиво говорити

Личностный рост

... говорити розумно, не викликаючи "вибуху" мозку або когнітивних розладів у співрозмовників.

Тетяна Гончарова — авторитетна журналістка і телеведуча. Сьогодні вона веде програму "Добрий вечір", запускає проект великих інтерв’ю "Відверто.LIVE" на телеканалі LIVE, а ще — читає майстер-класи з журналістики та ораторської майстерності на запрошення українських університетів, бізнес-шкіл, тощо.

Ми попросили Тетяну Гончарову поділитися з нами порадами для тих, хто не може особисто побувати на її лекціях — що корисного прочитати, щоб навчитися краще говорити?

Related video
тетяна гончарова

Кожне наше відкривання рота — це не про нас, це в першу чергу для тих, в бік кого цей рот відкривається. Не треба самостверджуватися за рахунок власного мовлення, говоріть з людьми, і говоріть так, щоб вас почули. Дейл Карнегі, яким би затертим автором не був, давно сказав все і правильно на цю тему. Але почну не з нього. Бо про нього всі давно й так знають.

1. "Успішні виступи на TED. Рецепти найкращих спікерів" Кріса Андерсона 
 
Це детальний розбір крутих промов, аналіз кожної коми, початків і закінчень. Просто прикладна інструкція щодо того, як треба і не треба виступати. На TED на виступ даються 18 хвилин. Маєш в них вкластися і вразити.

тетяна гончарова книги

2. "Пиши, скорочуй. Як створити дієвий текст",  Людмила Саричєва, Максим Ільяхов
 
Скажете, до чого тут "пиши", якщо хочете навчитися говорити? До слів, виписані слова — куди більш складний, але чесний шлях, ніж наговореність. Тому вчіться скорочувати, тоді і вголос не будете "мислію по дрєву".
 
3. "Я манипулирую тобой: методы противодействия скрытому влиянию", Нікіта Непряхін 
 
Немає її українською. Тут про маніпуляції не як спекуляції, а про вміння їх розпізнавати і використовувати, коли це потрібно. В діалогах — це потрібно, так ви навіть проявляєте турботу про співрозмовника, вміючи вдало використовувати мовленнєві інструменти.

книги по саморазвитию

4. "Впевненість в собі і ораторське мистецтво", Іцхак Пінтосевич

Нічого нового для мене, як для оратора з 6 років, але для вас книга стане в нагоді. Тільки одне зауваження від мене як філолога: нема описових прикметників, про які пише Іцхак, є просто прикметники і бажано їх вживати в мовленні.

книги по саморазвитию

5. "Камасутра для оратора" Радислава Гандапаса 
 
Чи хоча б якась з його книг. Він настільки з напором говорить про вміння говорити, що закохає в це мистецтво навіть мертвого.

книги по саморазвитию

Читайте, навчайтесь та дивіться нову програму з Тетяною Гончаровою "Відверто.LIVE" щовівторка та щочетверга о 17:10 на телеканалі LIVE.

Також дивіться збірку книг-новинок цього літа.

Фото: пресслужба