Висипання на обличчі за зонами: вивчаємо за ними стан організму

Догляд за обличчям і тілом

Катерина Грисюк

Журналістка

Сьогодні з нашим постійним експертом, косметологом Євгенією Гріншпан, ми вирішили розібратися, як розташування висипань на обличчі пов'язане зі станом внутрішніх органів. Якщо ви боретеся з акне , але не шукаєте причину його появи, то і результат процедур і застосування мазей буде не особливо помітний. Тому починаємо шукати джерело проблеми всередині!

Фахівці цього зв'язку не заперечують. Зокрема, Євгенія у коментарі HOCHU.ua зазначає, що висипання на різних частинах обличчя пов'язані з різними органами.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Експертка розповіла, яка ділянка за що відповідає:

Висипання на підборідді пов'язані з гінекологічними проблемами. А якщо обсипало лоб, перевірити варто шлунок, кишечник, виключити молочні продукти. Не зайвим буде також обмежити жирну їжу в раціоні,

— каже Євгенія Гріншпан.

Євгенія Гріншпан, косметолог

Також вона пояснила, що взагалі відбувається зі шкірою перед появою висипань.

Що таке прищі?

Прищами називають запальні елементи на шкірі. Надлишки шкірного сала змішуються з ороговілими клітинами епідермісу і зовнішніми забрудненнями. Виходить прекрасне середовище для росту бактерій. Сальна пробка закупорює пори шкіри. Усередині починає розвиватися запалення.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Прищі на обличчі: зони, де вони з'являються найчастіше

Сальні залози відрізняються підвищеною чутливістю до статевих гормонів андрогенів. Це і стає найчастішою причиною виникнення висипань у підлітків. До певного віку поява прищів вважається нормою, призначається підтримуюча і, як правило, місцева терапія.

Але є й інші причини, інакше б дорослі стикалися з акне рідко. Євгенія зазначає, що кількість її клієнтів із цією проблемою 25-35-річного віку тільки зростає. При чому, прищі на різних ділянках тіла виникають і в чоловіків, і в жінок. Найчастіше в них самих уже є діти-підлітки!

Прищі на лобі, носі та підборідді виникають найчастіше

Причина дуже проста: багато активних сальних залоз. Влітку шкіра лисніє. Вмиватися, використовувати матувальні серветки доводиться кілька разів на день. Причиною того, чому закупорюються пори і запалюється шкіра, найчастіше є гормональні порушення. Наприклад, у кожної 10-ї жінки зустрічається дисфункція або синдром полікістозних яєчників. На додаток до висипань при цих захворюваннях також порушується менструальний цикл, знижується вироблення жіночих статевих гормонів, підвищується ймовірність безпліддя. У спеку висипання може викликати також піт і дія ультрафіолетових променів.

Що цікаво, Євгенія зазначила, що про Т-зону знають усі, а ось про U-зону мало кому відомо. Прищі тут також з'являються часто. Але ось причини вже зовсім інші. І спровоковані вони неправильним харчуванням на бігу, а також занадто швидким темпом життя.

U-зона: прищі на щоках і скронях

Спостерігається зв'язок між хворобами ШКТ і появою в цій зоні висипань. Іноді, щоб усе минуло, достатньо просто прибрати солодке і молоко з раціону. Не варто захоплюватися гострою їжею, фаст-фудом, бургерами, піцою, напівфабрикатами. Така їжа швидко насичує, але в ній багато шкідливих компонентів, які якраз і намагається організм щосили вивести через шкіру.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Які бувають види висипань на обличчі?

pexels.com
  • Відкриті комедони (чорні точки)  — поверхнево закупорені пори, вміст яких окислюється.

  • Закриті комедони - закупорені невідкриті протоки сальних залоз.

  • Папули - щільні висипання із запаленням.

  • Пустули - гнійничкові висипання.

  • Вузлувато-кістозні прищі - великі підшкірні вузли, які, мало того, що мають вкрай неестетичний вигляд, так ще й спричиняють біль. Зазвичай таке буває при запущених формах акне.

Якими бувають причини появи прищів залежно від віку

У підлітків і дорослих пускові механізми відрізняються. Як саме - розповідаємо далі.

Прищі у підлітків

Ці висипання дуже часто стають причиною комплексів. Шкіра - гормонозалежний орган. Коли кількість андрогенів у крові зростає, шкіра на це реагує запаленням, появою як відкритих, так і закритих комедонів. Також усе ускладнюється тим, що підлітки давлять прищі й не вміють доглядати за собою. Батьки обов'язково мають пояснювати ці моменти і навчати.

Варто сказати, що важливо не переборщити зі спиртовими лосьйонами і зі скрабами. Перші пересушують шкіру, тоді як абразивні частинки других її можуть травмувати.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Прищі після 25-30 років

Вельми прикра річ: підлітковий вік позаду, хочеться мати презентабельний вигляд. А висипання цьому заважають. У дорослих власників жирного типу шкіри відбувається гіперкератинізація проток сальних залоз (посилене зроговіння шкіри).

Інші причини:

  • ендокринні хвороби;

  • стреси;

  • неправильне харчування.

Що робити, якщо прищі вже з'явилися?

Косметолог допомагає в легких випадках, рекомендує домашній догляд, процедури в салоні. У разі запущеної форми акне без дерматолога не обійтися. Лікування в цьому випадку досить часто включає препарати для прийому всередину.

У чому полягає допомога косметолога?

pexels.com

Зазвичай косметолог проводить, наприклад, чистку обличчя, пілінги для оновлення верхнього шару шкіри та сеанси фракційної мезотерапії. Також для домашнього догляду спеціаліст може запропонувати професійну косметику: пінки, муси, гелі, тоніки.

Як попередити появу прищів на обличчі за зонами?

Рекомендується менше нервувати, висипатися і не торкатися обличчя брудними руками. Якщо прищі на підборідді, саме час записатися на консультацію до гінеколога. Якщо ви бачите, що в зоні ураження опинилися лоб, щоки, скроні, зверніть увагу на харчування. Чи немає у вас закрепів, чи достатньо в організмі клітковини? Овочі, зелень врятують ситуацію і прогресування акне до важчих стадій.

Запальні елементи тиснути не можна! Використовуйте правильно підібрану доглядову косметику і процедури. Важливо не 1 раз на місяць піти на чистку, а крім цього також підкоригувати свою щоденну рутину з догляду за шкірою. Більше уваги приділяйте очищенню.

Оскільки шкіра є найбільшим і найважливішим органом людини, вивчення розташування прищів на обличчі за зонами може підказати, до якого лікаря звернутися.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Важливо: вся інформація медичної тематики та інформація, що стосується здоров'я, розміщена на сайті Хочу.ua, має виключно інформаційний характер і не є медичними порадами. Будь-які поради медичного характеру, зокрема щодо прийому тих чи інших препаратів, може давати тільки фахівець. Якщо у вас виникли проблеми зі здоров'ям, зверніться до лікаря.

Раніше ми розповідали, як прибрати чорні цятки на носі та зробити шкіру в T-зоні ідеальною. Косметолог поділився з редакцією ХОЧУ! секретами ідеальної шкіри на носі та щоках.

Головне фото: pexels.com