Як скласти правильний букет на Трійцю: 8 трав, які оберігатимуть від нечисті

Усі свята

Дарія Кириленко

Редактор стрічки новин

Свято Трійці у 2023 році припадає на 4 червня. Його традиційно відзначають на 50-ий день після Великодня. Здавна наші пращури вірили, що трави, освячені на Трійцю, цілий рік захищатимуть від нечистої сили, хвороб і негараздів. Раніше ми писали про історію Дня захисту дітей , а тепер розкажемо, які саме квіти можна брати до букету на Трійцю.

У церкві зазвичай освячують аїр, полин, чебрець, волошки, любисток, пижмо, м’яту і мелісу. Ці 8 трав здавна вважалися магічними, пише np.pl.ua.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Лепеха, або аїр

Стеблами болотної лепехи наші пращури вистеляли підлогу вдома. Люди вірили, що ця рослина притягує хороших духів, удачу, здоров’я, гроші та гармонію.

Picasa

Полин

Полин здавна відомий як магічна трава, яка відганяє злих духів та знімає чорну магію. Пучок полину зазвичай вішали над вхідними дверима, а листочок мандрівники клали у чоботи, щоб не втомлювалися ноги.

Чебрець 

Чебрець — одна з улюблених трав незаміжніх жінок. Пращури вірили, що саме ця рослина  може привабити нареченого та берегтиме мир у родині. Аби вночі не снилися жахіття, чебрець пришивали у подушку. А ще димом паленої трави обкурювали худобу, оскільки були переконані, що це захистить її від порчі або вроків.

Волошка

Волошка також слугувала оберегом від злих духів. Ця квітка була також зіллям для привороту: дівчата вплітали її у волосся, аби заманити до себе нареченого.

Любисток

Любисток також наділяли магічними властивостями. Він захищав від темних сил, вроків, чорного ока та магічного впливу. Рослину також клали у ліжко дівчатам, щоб вони були щасливі і ніхто не зміг відібрати їхній талан.

Пижмо

Пижмою здавна захищалися від нечисті. Люди вірили, що ця трава відвертє усі вроки до замовника. Пижму носили із собою в кишені, щоб не боятися переступати пороги чи зачакловану землю.

М’ята і меліса

М'ята і меліса — не лише трава для чаю і спокійного сну. Здавна існує повір'я, що злі духи бояться запаху цієї рослини. Саме тому м'ятою і мелісою очищали дім, гілки вішали у сараї, де живе худоба, листочки клали у кишеню дітям, аби захистити від непередбачуваної смерті.

Досі люди дотримуються старих традицій та вірять у магічні властивості трав, які освятили на Трійцю. Букет зберігають цілий рік. Викидати його не можна: потрібно або спалити, або згодувати тваринам.

Нагадаємо, раніше ми розповідали про те, як правильно поливати грошове дерево. Експерти розповіли секрети фен-шуй, які сприяють хорошому росту домашньої рослини і притягнуть у дім фінансове благополуччя.