Наталі Портман: від малолітньої вбивці – до вдови президента Америки

Є в Наталі Портман щось особливе. І справа не тільки в її зовнішності, блискучих акторських здібностях та виразних, сумних очах. За всією її крихкістю явно ховається сила, а ще таємниця – яку ми спробуємо розгадати, згадавши сім найважливіших фільмів за участю актриси.

"Леон" (1994)

Наталі Портман: від малолітньої вбивці – до вдови президента Америки - фото №1

“Леон” Люка Бессона – один із тих “культових” фільмів, які з роками стають лише кращими. Або навіть так – з часом все найпрекрасніше і найцінніше, що глядач міг знайти для себе в цій картині, тільки подвоює свою красу і цінується ще дорожче. Безумовно, тоді ще дівчинка-підліток Наталі Портман зіграла в картині одну зі своїх найкращих ролей – але не стала заручницею цього образу, а просто продовжувала залишатися сама собою.

Її дванадцятирічна Матильда – це абсолютно зрілий персонаж, людина, яка вирішує зовсім недитячі проблеми. Матильда ставить собі та глядачеві зовсім не дитячі питання – а головне, відповідає на них, і відповідає правильно і без запинки. Її сім'ю вбивають корумповані співробітники департаменту боротьби з наркотиками - очолювані чудовим у ролі лиходія Гарі Олдманом. Сім'я була не найблагополучнішою, але молодшого брата героїня Портман любила всім серцем, і тепер мститиметься. А допоможе їй у цьому її новий друг – сусід Леон, професійний убивця (Жан Рено), великий любитель молока та старих кіномюзиклів. До того, як у його житті з'явилася Матильда, єдиним другом Леона була кімнатна рослина в горщику, аглаонема.Тепер їх троє… Так, зараз усі бандитські розбірки у фільмі можуть виглядати дещо наївно та архаїчно, але повторимося, це далеко не найпрекрасніше та найцінніше у “Леоні”. А ось відносини Леона, Матильди і так-так, тієї самої аглаонеми – це на віки.

"V - значить вендетта" (2005)

Наталі Портман: від малолітньої вбивці – до вдови президента Америки - фото №2

Наталі Портман має дивовижну акторську здатність. Кіно будь-якого жанру, чи то мелодрама, комедія, наукова фантастика чи антиутопія, вона своєю участю може зробити легко прийнятним для конкретного глядача - який, скажімо, загалом і в цілому терпіти не може мелодрами чи антиутопії. Тобто після перегляду мелодрами за участю Наталі такий глядач напевно скаже: “Взагалі-то я не люблю мелодрами, але цей фільм з Портман – цілком нічого!”. Та сама ситуація з фантастичною антиутопією “V – означає “вендетта”. Ви можете ненавидіти антиутопії і те, як у них описують найпохмурішими фарбами майбутнє – але ця картина з Портман може стати винятком.

Отже, дія відбувається у Великій Британії, у не такому далекому майбутньому. Країною править фашистський тоталітарний режим, населення британських острів обдурене пропагандою… Загалом, знайома картина. Якось увечері співробітниця телеканалу Іві Хеммонд (Портман) не встигає додому до настання комендантської години. З рук Служби Безпеки її рятує невідомий у масці Гая Фокса (англійського дворянина початку сімнадцятого століття, знаменитого учасника так званої Порохової змови проти короля Якова I). Цей вечір стає початком не тільки тісних та різноманітних стосунків Іві та людини в масці, а й початком шляху до свободи. Спеціально для зйомок Портман вправлялася в бездоганній британській вимові, при цьому сприймаючи свою Іві як подорослішалу Матильду з “Леона”, яка тільки живе в іншій реальності. Більшість зйомок проходила в Лондоні – воістину, країні, в якій знімаються такі фільми, тоталітаризм не загрожує.

“Привиди Гойї” (2006)

Наталі Портман: від малолітньої вбивці – до вдови президента Америки - фото №3

Останній фільм, знятий за життя великим Мілошем Форманом, не отримав належні йому лаври, глядачі не аплодували захоплено і повсюдно. І це, до речі, великий цих глядачів недогляд. Якби фільм був знятий кількома десятиліттями раніше, на нього чекала б не менша слава, ніж звалилася на “Амадей”. Але, з іншого боку, тоді в картині не знімалася б Наталі Портман – так що все відбувається вчасно, і саме зараз час переоцінити “Привиди Гойї”.

Насправді, до живописця вісімнадцятого століття Франсіско Гойє фільм має не безпосереднє відношення. Це не біографічна картина, і навряд чи насправді відбувалася історія, описана в “Привидах…” - і в якій Гойя був замішаний швидше як спостерігач і рисувальник з натури. Головні ж дійові особи цієї історії, красуня Інес (Портман), улюблена дочка шанованих батьків і преподобний отець Лоренцо (Хав'єр Бардем), що поклав на неї око, – персонажі, виведені набагато яскравішими фарбами, ніж сам Гойя. Нещасну героїню Портман з доносу звинувачує у всіх гріхах безжальна іспанська інквізиція - після того, як дівчина просто не захотіла скуштувати свинини в таверні. Інес опиняється у в'язниці, де її відвідує отець Лоренцо – того ж вечора він стає і її єдиним чоловіком у житті, і батьком її дитини. Дочку, що народилася, у Інес відбирають. Коли ж, вже напівбожевільна, вона після п'ятнадцяти років ув'язнення вирушає на її пошуки, біди Інес і не збираються закінчуватися. Ну, а дочку, таку ж красуню Алісію, зіграла… теж Портман, і це не головний сюрприз фільму. Однозначно – до негайного перегляду.

“Готель “Шевальє” (2007)

Наталі Портман: від малолітньої вбивці – до вдови президента Америки - фото №4

Залишається тільки гадати, чому геніальний режисер Вес Андерсон випустив цей тринадцятихвилинний шедевр, по суті, пролог до своєї картини “Потяг на Дарджилінг”, окремим короткометражним фільмом – а не вставив ці трепетні кадри у “тіло” того фільму.

Так чи інакше, ця короткометражка може похвалитися однією з найкращих ролей Портман у ХХ столітті – вона ідеальна тут буквально в кожному кадрі. Так, Портман тут досконала як аткриса, але яких епітетів можна удостоїти її героїню? Героїня дзвонить у готельний номер якомусь молодому чоловікові – готель, мабуть, знаходиться в Парижі. Дівчина повідомляє хрипким, тріснутим голосом, що приїде за півгодини. Герой не те, щоб радий цій новині, але він блискавично вирушає у ванну, потім підбирає відповідну моменту музику, одягає костюм і лягає на ліжко – приречено і затамувавши подих рахуючи секунди. Ось він вже біля дверей і відчиняє її ще до того, як з іншого боку порога встигають постукати – і ось у дверях стоїть Вона. Героїня Портман зворушлива, беззахисна і всесильна зі своєю короткою стрижкою та у своєму осінньому пальті. Вона дивиться на вас і хлопця поглядом, в якому читається і докірливість, і каяття, і глузування - а те, що ніяк і ніким не читається, залишається найбільшою таємницею. Пізніше стає зрозуміло, що хлопець уже більше місяця ховається в цьому місті і в цьому номері від самого себе - і любові до героїні Портман. Молоді люди просять у обслуги дві “Криваві Мері” і не встигають за персоналом зачинитися двері, як вони опиняються в ліжку та обіймах один одного. При цьому глядач відчуває не менше хвилювання, ніж ця дивна пара. "Що б не сталося, я не хочу втрачати тебе як друга" - "Я ніколи не стану твоїм другом, обіцяю". Це потрібно бачити, і це геніально.

"Нью-Йорк, я люблю тебе" (2008)

Наталі Портман: від малолітньої вбивці – до вдови президента Америки - фото №5

“Нью-Йорк, я люблю тебе” - найвдаліша картина із серії кінематографічних зізнань у любові до міст-легенд та міст-символів. І Наталі Портман – справжня перлина у цій збірці кумедних, зворушливих, а іноді щемливих новел. У другій новелі, знятій Мірою Наїр, Портман знову, без жодних видимих ​​зусиль, демонструє свій унікальний дар. А саме - не просто ушляхетнювати кадр своєю появою на екрані, надаючи глибини та багатовимірності всьому, що відбувається на ваших очах, а одним лише поглядом, рухом та інтонацією розповідати ту історію, якої немає в діалогах. І якої, швидше за все, навіть не було у сценарії.

Наталі Портман: від малолітньої вбивці – до вдови президента Америки - фото №6

Отже, симпатична і явно далеко не дурна єврейська дівчина Ріфка (Портман) заходить до ювелірної крамниці, якою керує індус Мансухбай (Ірфан Хан). Обидва вони знають один одного не перший рік і обидва – благочестиві та праведні представники свого народу. Рифка не їсть свинину, не їсть ракоподібних, а джайніст Мансухбай - ні м'яса, ні риби, ні навіть чогось зі спеціями. Всі ці нові подробиці один одного вони дізнаються за кілька хвилин, попутно торгуючись. А ще Рифка, що з'явилася в перуці, повідомляє Мансухбаю, що виходить заміж і постриглася налисо перед весіллям. Вона знімає перуку – і починається справжнє чаклунство, Мансухбай піддається чаклунським чарам і вже уявляє себе в ролі щасливого нареченого на хасидському весіллі. Ці кілька хвилин у ювелірному магазині – одні з найкращих у кар'єрі Портман.

“Чорний лебідь” (2010)

Роль балерини Ніни Сеєрс у цьому психологічному трилері Даррена Аронофскі – не просто великий успіх у кар'єрі Портман, а ще й справжній акторський, а може й людський подвиг. Приблизно такий самий подвиг здійснив Міккі Рурк за кілька років до Наталі, знявшись у попередньому фільмі Аронофскі, “Рестлер”. І якщо в тому фільмі показувався весь зворотній бік професійного життя рестлера, то тут з такою ж нещадною скрупульозністю та безкомпромісністю досліджується балет. Але є одна вирішальна відмінність. У “Рестлері” правлять прості, як дошка, і в своїй суті невинні, незважаючи на літри пролитої крові та каліцтва, чоловіки. “Чорний лебідь” - це жіночий світ, жіночі мрії, жіноча жорстокість, інтриги та самопожертви. У прочитанні Аронофскі цей світ майже такий самий кривавий, а ще – потойбічний, зловісний та містичний.

Отже, Ніна мріє здобути роль Королеви лебедів у постановці “Лебединого озера” у своєму театрі. Ніна у блискучому виконанні Портман – витончена, ніжна дівчина, яка живе з люблячою та дбайливою матір'ю. Вона чудово справляється з роллю Одетти, Білого лебедя, але балерина, зайнята у цій ролі, має ще й вміти втілити образ її темного двійника і водночас антипода – Чорного лебедя… О, чого це їй буде вартувати! Ще за півроку до зйомок Портман мінімум по п'ять годин на день, сім днів на тиждень, посилено тренувалася. Спочатку це були просто фізичні навантаження, включаючи пілатес, потім ще й заняття хореографією. У результаті Портман схудла майже на 10 кілограм, хоча й так ніколи не страждала від надмірної ваги.  Старання  дівчини не залишилися непоміченими – за цю роль Наталі отримала заслужений “Оскар”.

“Джекі” (2016)

Наталі Портман: від малолітньої вбивці – до вдови президента Америки - фото №7

Перша леді і згодом вдова президента Джона Кеннеді Жаклін, вона ж Джекі – майже така ікона у Штатах, як і її чоловік, який трагічно загинув. Її образ у цілій низці проектів втілювали багато акторок – від Сари Мішель Геллар до Кеті Холмс, але тільки Портман нарешті вдалося не просто зображати Жаклін перед камерою, а передати всю складну природу цієї жінки, суть її відносин з чоловіком і країною.

Звичайно, сюжет картини зосереджується на останніх годинах життя президента, візиті подружжя до Далласу – а також на першому часі після смерті Кеннеді. Чи не з початкових кадрів Жаклін-Портман розмовляє з журналістом – це її перше інтерв'ю, через тиждень. Спочатку глядачеві дається можливість дещо розслабитися - нам здається, що Джекі просто вдаватиметься до сентиментальних спогадів. Але ні - вона розповідає, як виглядали уламки черепа її чоловіка і який вираз обличчя у нього був у момент смерті. Ось Портман в образі Джекі зривається в істерику, але через мить тягнеться за сигаретою і владним, холодним тоном, що не терпить заперечень, оголошує репортеру, що вимовлене нею жодним чином не може бути опубліковано. Наступні кадри - Джекі перед дзеркалом, витирає зі свого обличчя кров Кеннеді, вона практично в несамовитому від горя стану. Така емоційна карусель упродовж усього фільму – ще один акторський подвиг Портман. Є ще розмови зі священиком (одна з останніх ролей Джона Херта) – і там часом киплять вже практично шекспірівські пристрасті. За цю роль Наталі була ще раз номінована на “Оскар”.

Наталі Портман: від малолітньої вбивці – до вдови президента Америки - фото №9

Раніше ми розповідали про найкращі ролі неперевершеного Ді Капріо. Зірка Голлівуду, хоч і має лише один "Оскар" - справжня легенда, за якою завжди цікаво спосерігати у кадрі.