Андрій Данилко (Вєрка Сердючка): повне досьє на співака-легенду, якого тепер ненавидять у росії

Досьє
Анна Мисюк

Анна Мисюк

Журналістка

Андрій Данилко — популярний український виконавець, який набув всесвітньої популярності завдяки образу Вєрки Сердючки, а також посів друге місце на "Євробаченні" у 2007 році. Біографія, особисте життя та цікаві факти про Андрія Данилка — у нашому матеріалі на HOCHU.ua!

Біографія Андрія Данилка

Біографія Андрія Данилка
Related video

Андрій Данилко народився у родині водія та маляра. Мати Андрія походила з дворянського роду Хоментовських, другом сім'ї яких був відомий художник Ілля Рєпін. Попри аристократичне походження, сімейство майбутнього артиста жило скромно — у вогкій та тісній прибудові до будинку. Справи пішли ще гірше, коли 1980 року від раку легень помер отець Андрія, якому тоді було лише 7 років. Мати взяла на себе всі турботи про сім'ю, працюючи по три зміни поспіль.

У 1984 році Данилко вступив до художньої школи та почав виступати у складі шкільної команди КВК. Під час відпочинку у дитячому таборі він також вів творче життя та ставив гумористичні номери. Однак Данилко мріяв не про кар'єру коміка — він хотів співати, і не де-небудь, а в групі "Ласковий май", відданим шанувальником якої він тоді був. Щоб наблизитися до кумирів, він став позаштатним кореспондентом місцевої газети та організував інтерв'ю з керівником групи Андрієм Розіним, але попроситися до колективу так і не наважився.

Закінчивши в 1991 році середню школу, він вступив до технічного училища, але навчання на відміну від сцени цікавило його мало. Через рік на огляді навчальних закладів він показав дві свої мініатюри — "Їдальня" та "Провідниця", з якими у 1993 році вирушив у свої перші гастролі.

1 квітня 1993 року на "Гуморині" у Полтаві було офіційно представлено Вєрку Сердючку. Цього ж року Андрій став лауреатом конкурсу "Всесміх" у Києві.

1 квітня 1994 року Данилка було нагороджено гран-прі "Гуморини" у Харкові. Цього ж року він дебютував на харківському телебаченні "Приват ТВ", у розважальній програмі "Чиз". А в 1995 році вступив до Київського естрадно-циркового училища на відділення розмовного жанру. На той час образ Вєрки Сердючки став популярним — його почали знімати в рекламі, запрошувати до телепрограм та на гастролі.

У 1996 році відбулося знайомство Данилка з музичним продюсером Юрієм Нікітіним, в результаті якого він уклав контракт із лейблом "Mamamusic" та розпочав свою музичну кар'єру. 1997 року вийшла його дебютна пісня "Просто Вєра". У тому ж році побачила світ авторська програма "СВ-шоу" на українському каналі "1+1", яка через рік транслювалася і на російському ТБ.

Біографія Андрія Данилка

Співоча кар'єра Сердючки стала успішно. Вже 13 грудня 1997 року відбувся концерт "Різдвяні зустрічі Вєрки Сердючки" у Національному палаці "Україна". Навесні відбулася прем'єра десяти шоу-вистав "Титанік, або Плавуча країна". Незабаром Андрій вирушив на гастролі та отримав вигідні пропозиції знятися у рекламних роликах жуйки Dirol та фірми меблів "Стерх".

У квітні 2001 року на "Гуморині" в Одесі Данилко отримав приз "Золотий стілець" за жіночу роль Вєрки Сердючки та став ведучим програми "Давай, вставай!" українського "Гала радіо". 2003 році Данилко отримав звання Заслуженого артиста України, а також був відзначений премією "Золотий грамофон" за пісню "Я не поняла".

Знявшись у десятці комедійних мюзиклів, артист у 2005 році випустив ліричний інструментальний альбом "Після тебе…", а за два роки Данилко завоював друге місце на "Євробаченні" в Гельсінкі з композицією "Dancing Lasha Tumbai". Після вдалого виступу на міжнародному конкурсі Андрій став ведучим розважального "Шоу Вєрки Сердючки" на каналі "Україна" і був нагороджений званням Народний артист України.

Вєрка Сердючка і мама

До 2013 року діяльність Данилка та його персонажа Вєрки Сердючки була бурхливою, повною прем'єр фільмів, пісень, кліпів та нагород. Проте потім артист зробив невелику перерву від публічного життя, знявшись у голлівудській комедії "Сюзан Купер", а у 2014 році з'явився ще в одній голлівудській стрічці "Шпигунка".

З 2016 році Андрій став постійним членом журі Національного відбору на "Євробачення" та до 2018 року був суддею на шоу "X-Фактор".

У 2017 році Данилко засмутив шанувальників новиною про те, що образ Вєрки Сердючки, найімовірніше, піде в минуле, але у 2019 році, як Вєрка Сердючка, взяв участь у фіналі "Євробачення-2019".

4 вересня 2020 року, вперше за 12 років, випустив міні-альбом "Sexy", у 2021 році став зірковим детективом шоу "Маска", а також ведучим програми "Орел і Решка".

Вєрка Сердючка

24 серпня 2021 року Данилко взяв участь в урочистому концерті з нагоди 30-річчя Незалежності України, співаючи знакову пісню "Dancing Lasha Tumbai", а 2022 року почав давати концерти для українських військових та гастролювати, збираючи кошти на ЗСУ, по країнах Європи.

Особисте життя Андрія Данилка

Своє особисте життя Андрій Данилко тримає в таємниці. Відомо лиш те, що за своє життя артист ніколи не був одружений і не має дітей. Періодично зірці приписують роман із колегою Інною Білоконь, яка грає маму Вєрки Сердючки, але актриса вже багато років одружена. А ось деякі шанувальники вірять, що Данилко є представником ЛГБТ-спільноти, просто не афішує це. Хоча сам Андрій запевняє, що всією душею любить жінок, але ще не зустрів "ту саму".

Андрій Данилко особисте життя

Цікаві факти про Андрія Данилка

  • У 2007 році на міжнародному конкурсі "Євробачення" Данилко посів друге місце і виконав композицію "Лаша тумбай", в якій багатьом російським артистам почулося образливе "раша гудбай", що викликало скандал. 2022 року, під час повномасштабної війни, артист розповів, що насправді зробив це спеціально.

  • У січні 2013-го на аукціоні "Coys Of Kensington" придбав автомобіль Rolls-Royce Silver Shadow, який раніше належав колишньому вокалісту гурту Queen Фредді Мерк'юрі, щоб передати його Музею легендарного гурту Queen.

  • Пробував себе Данилко й у політиці. У 2007 році були створені "Партія трудящих за Вєрку Сердючку" та "Партія за Вєрку".

  • Працював Данилко колись і у росії. Був провідним шоу "Суботній вечір" та співпрацював із російськими артистами.

  • Свій псевдонім Данилко обрав не просто так. Виявляється прізвище Сердюк носила однокласниця артиста, якій він у шкільні роки пообіцяв прославити це прізвище.

  • У юні роки Данилко працював позаштатним кореспондентом у газеті "Комсомолець Полтавщини".

Дискографія Андрія Данилка

  • 1998 — Я народжена для кохання

  • 2002 — Невидане

  • 2003 — Ха-ра-шо!

  • 2003 — Чита Дріта

  • 2004 — Наречена хотіла. Невидане

  • 2006 — Тralli-Valli

  • 2007 — Dancing (Single)

  • 2007 — Dancing Europe

  • 2008 — До-Ре-Мі

  • 2020 — Sexy

Пісні Андрія Данилка

Фільмографія Андрія Данилка

1. Вечори на хуторі поблизу Диканьки (2002)

2. Попелюшка (2002)

3. Божевільний день, Або одруження Фігаро (2003)

4. Снігова королева (2003)

5. За двома зайцями (2004)

6. Сорочинський ярмарок (2005)

7. Три мушкетери (2005)

8. 1-й Швидкий (2006)

9. Пригоди Вєрки Сердючки (2006)

10. Новорічне кіно, або Ніч у музеї (2007)

11. Морозко (2010)

12. Нові пригоди Аладдіна (2011)

13. Червона Шапочка (2012)

14. Три богатирі (2013)

15. Сюзан Купер (США) (2015)

16. Слуга народу 2 (2016)

17. Секс та нічого особистого (2018)