Кінопрем’єри жовтня: повернення екзорциста, Ді Капріо у новому шедеврі Скорсезе та дика воїтелька Куріленко

Жовтень порадує любителів кіноновинок, серед іншого, черговим довгоочікуваним шедевром від метра Мартіна Скорсезе, сиквелом культового "Екзорциста", дотепною соціальною сатирою у вигляді "Дурних грошей" з Полом Дано, українською комедією про пограбування, та історичним екшеном.

"Екзорцист"

Кінопрем’єри жовтня: повернення екзорциста, Ді Капріо у новому шедеврі Скорсезе та дика воїтелька Куріленко - фото №1

Новий  “Екзорцист” - не просто шостий фільм у знаменитій франшизі. Це ще й безпосереднє продовження, прямий сіквел першого фільму, культової картини “Екзорцист” режисера Вільяма Фрідкіна, що вийшов на екрани півстоліття тому, у 1973-му році. Нагадаємо, в тому фільмі диявол вселяється в дівчинку на ім'я Ріган МакНіл - її мама, відома актриса Кріс, нещодавно розлучилася і виховує  доньку сама. У новому фільмі режисера Девіда Гордона Гріна 90-річна Еллен Берстін, яка зіграла роль Кріс 1973-го, повертається до цієї ролі. Цього разу Кріс відшукує зневірений батько дівчинки Анджели, з якою явно твориться щось недобре - після того, як вона зникла в лісі на кілька днів.

Спочатку фільм замислювався як глобальне "перезавантаження" франшизи, швидше рімейк, а не сіквел картини Фрідкіна (померлого цього року). Але це обурило шанувальників найпершого "Екзорциста" - була навіть створена онлайн-петиція, в якій виражався протест проти всякого роду рімейків оригінального фільму. У результаті студія змінила первісне рішення. Насамперед знімалися сцени за участю Еллен Берстін – з огляду на її вік та ситуацію з повідом у світі. Лінда Блейр, яка зіграла Ріган МакНіл у першому фільмі, у новому проекті виступила в ролі консультанта.

"Шалені гроші"

Кінопрем’єри жовтня: повернення екзорциста, Ді Капріо у новому шедеврі Скорсезе та дика воїтелька Куріленко - фото №2

Не дивлячись на масу вражаючих ролей у відмінних фільмах (чого тільки варта робота в “Нафті” Пола Томаса Андерсона) 39-річний Пол Дано все ще залишається недооціненим актором. Можливо, ситуацію нарешті виправить нова картина з його участю  – біографічна комедійна драма “Шалені гроші”. За сюжетом, герой Дано, житель Массачусетсу Кіт Гілл, має не надто велику кількість грошових заощаджень – зате у нього досить вільного часу. Якось Кіт зауважує, що акції однієї з компаній впали під час пандемії – і не забуває згадати про це у своєму стрімі на YouTube.

Сценарій фільму був написаний за книгою "Антисоціальна мережа" Бена Мезріча, що вийшла позаминулого року. Мезріч - автор, який видав свого часу бестселер "Мільярдери мимоволі", саме він став основою для сценарію обласканого критикою фільму "Соціальна мережа". Що ж, побачимо, чи чекає “Дурні гроші” такий самий успіх, якого удостоїлася згадана картина Девіда Фінчера.

"Вбивці квіткової повні" (19.10.2023)

Кінопрем’єри жовтня: повернення екзорциста, Ді Капріо у новому шедеврі Скорсезе та дика воїтелька Куріленко - фото №3

Один із найшанованіших режисерів планети Мартін Скорсезе не збирається йти на заслужений відпочинок. Більше того, Скорсезе повертається з фільмом, головні ролі в якому грають уславлені актори, які в різні часи вважалися його талісманом, “людьми Скорсезе” - а саме Роберт Де Ніро та Леонардо Ді Капріо.

Що нам чекати від голлівудських легенд цього разу? Приготуйтеся до подорожі на 100 років тому. Дія відбувається у штаті Оклахома, у 20-ті роки минулого століття. На землях, які обжили індіанці з племені осейджів виявлено нафту – і осейджі миттєво стають казково багатими. Але, як це зазвичай буває, де нафта, там і кров – незабаром на землі осейджів починають відбуватися вбивства, дивні та таємничі. Жертвами є родичі індіанки Моллі Беркхарт, яка нещодавно вийшла заміж за ветерана Першої світової Ернеста (Ді Капріо). ФБР береться розслідувати вбивства – і насамперед цікавиться дядьком Ернеста, Вільямом Хейлом (Де Ніро)…

Про те, що Скорсезе, Де Ніро та Ді Капріо будуть залучені до проекту, стало відомо ще 2017 року. Але через ковід зйомки розпочалися лише у квітні 2021-го – у тих місцях, де розвивається сюжет фільму. Вже на початку роботи Де Ніро пошкодив м'яз стегна – але Скорсезе не став припиняти зйомки, сконцентрувавшись тим часом на роботі з молодшою ​​зіркою, Ді Капріо. Основна робота на майданчику завершилась у жовтні 2021 року. Музику до фільму написав близький друг Скорсезе, легендарний канадський гітарист Роббі Робертсон (наполовину індіанець) – це був його останній завершений запис перед смертю у серпні цього року.

"Небезпечні води" (19.10.2023)

Кінопрем’єри жовтня: повернення екзорциста, Ді Капріо у новому шедеврі Скорсезе та дика воїтелька Куріленко - фото №4

“Небезпечні води” режисера Джона Барра обіцяє бути “олдскульним” трилером – тож шанувальники тієї кінопродукції, що знімалася у Голлівуді, скажімо, у 90-сті, мають залишитися задоволеними. За сюжетом, одного разу у матері-одиначки Альми (Саффрон Берроуз), що вже почала впадати в засмучення, і яка живе з дочкою Роуз (Одейя Раш), з'являється заможний коханець Дерек (Ерік Дейн). Дерек - особистість вельми приваблива, але водночас і загадкова, явно з темним минулим. Щоб остаточно налагодити стосунки, Дерек запрошує матір та дочку до морського круїзу на Бермуди…

У фільмі в характерній для себе ролі бандита виступив актор Рей Ліотта, знаменитий за “Славними хлопцями” того ж таки Скорсезе – це була його остання роль. Ліотта помер уві сні у розпал зйомок "Небезпечних вод"  у травні минулого року в Домініканській Республіці – через дихальну та серцеву недостатність. Актор незадовго до смерті встиг завершити більшість необхідних сцен зі своєю участю – тож шукати заміну йому не було потреби.

"Королева Боудіка" (26.10.2023)

Кінопрем’єри жовтня: повернення екзорциста, Ді Капріо у новому шедеврі Скорсезе та дика воїтелька Куріленко - фото №5

Пам'ятаєте, наскільки ефектно виглядала Ольга Куриленко в історичному екшні “Центуріон” - в одному кадрі з Майклом Фассбендером? Що ж, через якихось 13 років Куриленко повертається до цього жанру – і знову привіт, воїни Стародавнього Риму, списи, коні, мечі та кольчуги.

У картині британського режисера Джессі Джонсона Ольга зіграла царицю племені іценів Боудіку - судячи з усього, найнестримнішого та безстрашного персонажа у своїй кінокар'єрі. Нагадаємо, що іцени – це кельтське плем'я, яке населяло південний схід Британії за часів Римської імперії. Боудіка у першому столітті нашої ери очолила повстання проти римлян – це була не лише боротьба за свободу кельтів, а й помста за смерть чоловіка. Отже, у новому історичному бойовику колишня дівчина Бонда мститиметься – безжально і відчайдушно.

Картина обіцяє бути найяскравішою появою на екрані Куриленко з часів фільмів "Смерть Сталіна" Армандо Іаннуччі та "Людина, яка вбила Дон Кіхота" Террі  Гілліама. Ще одна запорука успіху фільму – участь акторів із серіалу "Вікінги", а саме Клайва Стендена та Петера Францена.

"Пограбування по-українськи" (26.10.2023)

Кінопрем’єри жовтня: повернення екзорциста, Ді Капріо у новому шедеврі Скорсезе та дика воїтелька Куріленко - фото №6

Якщо ми могли під звуки сирен намагатися подивитись “Барбі”, то ця українська комедія точно стоїть походу в кінотеатр – чи просто має право на існування. Сюжет фільму Аліни Бухтіярової по-доброму нехитрий - що в наш час цілком може бути жирним плюсом. Отже, молодик Алекс (Остап Халавко) тихо, спокійно і не без задоволення працює тренером з водного плавання. Зарплата у нього не дуже висока, але це його цілком влаштовує – поки Алекс не закохується по вуха в красуню, яку грає Даша Астаф'єва…

Прем'єра картини мала відбутися ще у березні 2022 року – але її перенесли зі зрозумілих причин. В “Пограбуванні” також знялася відома українська театральна актриса Сталіна Лагошняк, це була її остання робота в кіно – Лагошняк померла у січні 2022-го.

"Мишоловка" (26.10.2023)

Кінопрем’єри жовтня: повернення екзорциста, Ді Капріо у новому шедеврі Скорсезе та дика воїтелька Куріленко - фото №7

“Мишоловка”, знята Сюзанною Фогель, обіцяє бути самим нетривіальним трилером цієї осені – ідеального часу для перегляду таких історій. Головна героїня картини – симпатична студентка Марго двадцяти років від народження, яка навчається на другому курсі коледжу. Чи через нудьгу, чи з бажання покласти в кишеню зайвий долар, Марго, підробляє в кінотеатрі. Туди починає частенько навідуватися чоловік, набагато старший за Марго – а вже наскільки цей Роберт насправді кіноман, Марго належить з'ясувати пізніше. А поки вони зав'язують знайомство, активно переписуються, Роберт постійно розповідає Марго про своїх кішок…

Сценарій був написаний за оповіданням “Cat Person” ("Кошатник")  письменниці Крістен Рупеніан – шість років тому, 2017-го, він справив справжню сенсацію, будучи надрукованим у шанованому журналі “The New Yorker”. Таке в наш час аж ніяк не часто трапляється з оповіданнями – подивимося, яка доля спіткає його екранізацію.

Раніше ми розповідали також про головні серіали жовтня . Подивитися цього місяця буде на що!