Кемерон Діас: 7 найкращих фільмів головної блондинки Голлівуду (ФОТО)

Поява Кемерон Діас у 90-х роках супроводжувалася суцільними придихами та вигуками захоплення - що вже там, доходило до натурального присвистування, коли Діас опинялася в кадрі. З часів Мерилін Монро Голлівуд не являв світові такої чарівної і блондинки, що привертає до себе – вона не претендувала на багато, але саме завдяки цьому отримувала все.

Пізніше Кемерон ніколи не втрачала нагоди продемонструвати, що здатна не тільки випромінювати секс і гарний настрій. Тож сьогодні HOCHU.ua згадує її найкращі роботи в кіно.

"Тільки вона єдина" (1996)

Кемерон Діас: 7 найкращих фільмів головної блондинки Голлівуду (ФОТО) - фото №1

Далеко не всі фільми дев'яностих років здатні викликати гостре почуття ностальгії у тих, хто добре пам'ятає це десятиліття - але у цієї в міру романтичної і в міру кумедної стрічки Едварда Бернса такий фокус виходить підозріло легко. В чому секрет? Може, справа в тому, що Кемерон Діас і Дженніфер Еністон у кадрі виглядають так, ніби вчора закінчили школу? Можливо, але найімовірніше, справа у телевізорі, який тягає з дому в будинок один із головних героїв – завтовшки цей монстр зовсім не з дитячу долонь, ні!

А все-таки вміли майже тридцять років тому в перші десять хвилин спантеличити глядача ступенем занедбаності різноманітних стосунків між дійовими особами. За сюжетом, є брати Фіцпатрики - один з них, Френсіс (Майк Макглоун), одружений, але не задовольняє в сексуальному сенсі свою палку дружину Рене (Еністон). Трохи пізніше ми дізнаємося чому - тому що у нього є коханка Хізер (Діас), сексуальна білява бестія .Колись Хізер була нареченою брата Френсіса, Мікі (його зіграв режисер фільму Бернс), але одного разу бідний Мікі повернувся додому трохи раніше звичайного і застав свою ненаглядну Хізер оголеною на підлозі віталні в компанії людини, яка швидше за все добре знається на сантехніці. І це лише початок…

Загалом, нудьгувати вам не доведеться - Діас приваблива як ніколи, нехарактерно цинічна, ну а як привід для ностальгії фільм взагалі ідеальний. І так, зверніть увагу на чудову музику Тома Петті, який написав спеціально для фільму безліч прекрасних пісень - зворушливих і гірких.

"Відчуваючи Міннесоту" (1996)

Кемерон Діас: 7 найкращих фільмів головної блондинки Голлівуду (ФОТО) - фото №2

Якщо й існує фільм, в якому Кемерон Діас виступає як справжнісінька авантюристка і навіжена шукачка пригод (а може навіть і супергероїня!) – у життєвих обставинах, перевернутих з ніг на голову, то це “Відчуваючи Міннесоту” Стівена Бейджелмана. Що може зробити супергероїня – ну, окрім порятунку планети, виживання у глобальній катастрофі та участі у будь-якій боротьбі із вселенським злом? А просто побути звичайнісінькою, але при цьому рішучою і безстрашною людиною в незвичній ситуації.

Отже, хлопець по имені Джейджекс (одна з недооцінених ролей Кіану Рівза) вирушає на весілля брата. Ні, йому не доводиться просто вирушити на сусідню вулицю - Джейджекс у поганих стосунках зі своєю родиною, добиратися йому доводиться здалеку. Але відбувається те, що відбувається в найкращих фільмах про кохання, автори сценарію яких не бажають зв'язуватися з тим самим жанром «романтична комедія». Герой Рівза, цілком випадково, виявляється спокушеним нареченою брата Сема, відчайдушною і завзятою красунею Фредді (Діас) - і ось тут і починається те, для чого, мабуть, мали бути народжені кожна жінка і кожен чоловік. З героїчними нахилами, звичайно. У результаті ми маємо чи не найпереконливішу роль Кемерон у дев'яностих – в образі дівчини, здатної на вчинки та чудеса. І зверніть увагу на сцену першої зустрічі героїв Діас і Рівза (вона ж сцена спокуси) – чудовий у своїй безпосередності, це один із найкращих кіноепізодів у кар'єрі Кемерон.

"Дещо про Мері" (1998)

Кемерон Діас: 7 найкращих фільмів головної блондинки Голлівуду (ФОТО) - фото №3

Діас зіграла далеко не в єдиній романтичній комедії, та й з часу виходу "Дещо про Мері" було знято безліч фільмів цього неубиваного жанру. Але щось таки безперечно є в цьому фільмі братів Фарреллі – щось, що змушує не лише переглядати цей на перший погляд нехитрий кінопродукт, а й навіть вважати його певним еталоном, ідеальним зразком кіно вихідного дня.

Сюжет закручений рівно настільки, щоб одна банальність не надто часто змінювалася іншою. Історія починається ще у вісімдесятих - старшокласник Тед (Бен Стіллер) по вуха закохується у красуню Мері (Діас, звичайно ж). Мері - ідеальна дівчина, блондинка в рожевих джинсах, бальзам на душу такого невдахи з брекетами на зубах, як Тед. Спочатку у хлопця не було жодних шансів, але одного разу герой Стіллера заступається за розумово відсталого брата Мері, Уоррена – і дівчина розплющує очі. Спочатку все йде чудово, але потім з Тедом трапляється жахливий конфуз у гостях у Мері (про подробиці ми тут не говоритимемо, але таких делікатних ситуацій буде у фільмі достатньо, готуйтеся) - загалом, минає довгих тринадцять років, перш ніж Тед вирішується розшукати Мері.

Так ось, ця сама Мері у виконанні Діас дійсно була варта того, щоб пам'ятати і любити її всі ці роки – чого не скажеш про більшість центральних героїнь сотень і тисяч романтичних комедій ХХ століття і ХХ століття. Мері стараннями Діас навіть не дуже схожа на кіноперсонажа - так, звичайна ідеальна дівчина з реального життя, які можуть зустрічатися на кожній вулиці, варто тільки як слід подивитися на всі боки. Ця роль могла дістатися зірці “Друзів” Кортні Кокс – але та просто не змогла знайти час для зйомок.

"Бути Джоном Малковичем" (1999)

Кемерон Діас: 7 найкращих фільмів головної блондинки Голлівуду (ФОТО) - фото №4

Чудовий режисер Спайк Джонз просто не в змозі зняти фільм, про який глядач забуде геть-чисто наступного ж дня після перегляду.  А щеДжонз має ще одну приголомшливу особливість – цінну насамперед для акторів. Справа в тому, що якщо та чи інша кінозірка вже буквально сита по горло сформованим, розтиражованим і поміщеним у рамочки іміджем, чи то спокусливої ​​блондинки (як у випадку з Діас) або людини з вічною пробоїною всередині (як у випадку з Хоакіном Феніксом, що знявся у Джонза в картині "Вона" у новому для себе образі) - Джонз саме та людина, яка вирішить цю проблему. При цьому задоволені залишаться всі – і сама зірка, яка втре носа тим, хто вважає, що вона не здатна на більше, і навіть її шанувальники, які культивували цей імідж. Адже приємно зайвий раз переконатися в тому, що твій улюблений актор – насправді геній, якому під силу будь-які ролі та образи, чи не так?

Не знаю як щодо незаперечних доказів геніальності, але героїня Діас у цій картині зовсім не схожа на всіх персонажів, зіграних нею раніше. Вона грає дружину головного героя, безробітного ляльковода Крейга Шварца (Джон Кьюсак) - не надто привабливу і доглянуту шатенку на ім'я Лотті, і вона не менш мила, дивна і незграбна, ніж її чоловік. А може навіть більш дивна - якщо чоловік хоча б просто вважає своїм єдиним покликанням дерев'яні ляльки, то Лотті заполонила весь будинок різними тваринами, включаючи шимпанзе. Якось Крейг все ж таки влаштовується на роботу – в офіс із надзвичайно низькими стелями.

А ще в цьому офісі знаходиться тунель… у голову актора Джона Малковича. Героїня Діас  після першої ж подорожі тунелем переконується  в тому, що їй необхідно змінити стать – більш абсурдну роль для Кемерон придумати було складно, але впоралася вона з нею так, ніби все життя грала тільки таких дивачок з мінімумом косметики. Тим часом Діас не уявляла повною мірою, на що вона йде і чим жертвує – у сценарії практично не було описів героїв, тому Кемерон, за її власним визнанням, не зовсім була готова до того, що світ її просто не впізнає.

"Ванільне небо" (2001)

Кемерон Діас: 7 найкращих фільмів головної блондинки Голлівуду (ФОТО) - фото №5

У цій чудовій картині свого тезки Кемерона Кроу Діас зіграла одну зі своїх найскладніших, драматичних, незвичайних і цікавих ролей. По-перше, вона виступає в нехарактерній для себе ролі відкинутої коханки на ім'я Джулі, яка більш ніж важко переживає те, що її безпардонним чином покинула людина, яку вона вважала і коханцем, і найближчим другом. По-друге, вона примудряється бути одночасно і як завжди спокусливо-сексуальною, і в той же час жалюгідною, а тим часом підступною і рішучою, як класична фатальна жінка.

Фатальна без жодних жартів. За сюжетом, дізнавшись про те, що її коханий Девід (Том Круз) провів ніч у гостях у своєї нової знайомої Софії (Пенелопа Крус), у яку закохався буквально з першого погляду, Джулі починає діяти рішуче. Настільки рішуче, що йде на крайні заходи, а саме спочатку садить Девіда у свій автомобіль, а потім навмисно спрямовує його вниз з моста на повній швидкості. Тут і починається найнеймовірніше ... Ці кілька хвилин розмови Джулі і Девіда у салоні автомобіля, коли героїня Діас, буквально в стані афекту, змушує чоловіка міркувати про кохання і смерть - одні з найбільш вражаючих в кар'єрі актриси, і справа тут зовсім не в сексуальності та миловидності.

"Посилка" (2009)

Кемерон Діас: 7 найкращих фільмів головної блондинки Голлівуду (ФОТО) - фото №6

А ще Кемерон Діас може чудово виглядати в трилерах - хто б міг подумати? Крім того, виявляється, їй шалено підходить атмосфера меланхолії та втраченості, осінній пейзаж у кадрі, і ще Кемерон личать довгі спідниці – словом, все те, що зовсім не асоціювалося з променистою Діас до виходу на екрани цього фільму Річарда Келлі.

Трилер має бути атмосферним – це аксіома. У "Посилці" ця якість досягається дещо незвичайним способом. Дія відбувається в середині сімдесятих у Бостоні - одному з найбільш "європейських" міст Штатів. Пізня осінь, скоро Різдво – час сімейних вечірок. Домашній затишок здається особливо цінним і привабливим, та що там, навіть обов'язкові для того часу бакенбарди на обличчях чоловіків сприймаються як запорука стабільності і символ розміреного життя. І раптом у цей тихий і спокійний осінній рай вторгається щось зловісне – і глядачеві від цього стає не по собі не меншою мірою, ніж головним героям, вчительці Нормі (Діас) та її чоловікові, співробітнику НАСА Артуру (Джеймс Марсден).

Що ж відбувається? Нічого особливого, просто є людина, майже половина обличчя якої відсутня - вона доставляє посилку, всередині якої знаходиться гаджет з кнопкою. Героїні Діас повідомляється, що якщо вона натисне на кнопку, то отримає мільйон доларів готівкою - при цьому неодмінно в ту ж мить помре незнайома їй людина. Діас стає ще більш розгубленою, ніж на своїх власних уроках - і тільки тепер глядач може нарешті звернути увагу, наскільки ж сумні у Кемерон, виявляється, очі.Ніколи не помічали? Не дивлячись на всю добротність, з якої фільм було знято, картина ледве заробила в прокаті суму, яка перевищувала бюджет – насамперед завдяки Діас. Зараз стає ясно, що “Посилка” витримала випробування часом.

"Гамбіт" (2012)

Кемерон Діас: 7 найкращих фільмів головної блондинки Голлівуду (ФОТО) - фото №7

За великим рахунком, рімейки класичних картин завжди були об'єктом нещадної критики. Черговою червоною ганчіркою для снобів від кінематографу стала нова версія фільму 1966-го року "Гамбіту", того самого, що з чудовими Майклом Кейном та Ширлі Маклейн у головних ролях. Так, однойменний рімейк Майла Хоффмана, в якому їхнє місце зайняли Колін Ферт і Діас свого часу отримав дуже мало позитивних відгуків – але час явно пішов на користь цьому фільму і зараз його переваги та вигідні відмінності від оригінальної картини є очевидними та безперечними.

Почати з того, що відмінний, зухвалий і іскрометний сценарій (написаний, до речі, не ким-небудь, а самими братами Коенами) сильно відрізнявся від досить схематичної оригінальної історії. Незмінною залишилася лише фабула – є мільйонер, є надцінний витвір мистецтва, а також шахрай та майже випадкова жінка, найнята цим самим аферистом за пристойну суму для допомоги у здійсненні свого хитромудрого плану.

Кемерон грає в новому фільмі відв'язну і позбавлену усіляких комплексів ковбойшу, зірку родео з Техасу на ім'я Пі Джей Пузновський. Саме її герой Коліна Ферта, експерт з живопису Гаррі Дін, умовляє провернути з ним одну справу – обдурити свого мерзенного боса, продавши йому підроблену картину Клода Моне. Давно Діас з таким явним задоволенням не пускалася у кадрі усіх берегів, з незворушним виразом на обличчі - чого тільки варта сцена з старанними вправами на скакалці серед ночі в тихому й пристойному будинку героя Ферта. Саме час переглянути кіно і нарешті віддати йому належне.

Раніше ми також розповідали про найкращі фільми Гіта Леджера - ідеального Джокера Голлівуду, якого не стало у 28 років. Повірте, з цим легендарним актором є що подивитися!

Головне фото: GETTY IMAGES