Дніпро, кручі і культура: чому варто відвідати скульптурний парк у Каневі

Отдых и путешествия

Анна Мисюк

Заместитель главного редактора

Ситуація з пандемією коронавірусу і жорстким карантином зародила новий тренд — подорожувати своєю країною. Про Карпати, Одесу та Львів ми вже, здається, знаємо все, проте є ще багато місць на карті України, які так і залишаються недооціненими перлинами. Канів — одне з таких.

Ще в шкільні роки, коли ми вивчали творчість Тараса Шевченка, я зацікавилась Каневом і пообіцяла собі колись туди поїхати. Тому, дізнавшись про Канівський скульптурний симпозіум, вирішила виконати свою дитячу обіцянку та побачити наживо історичне місце, де знайшов останній притулок легендарний український поет.

Давайте чесно: менше, ніж про Канів, в Україні говорять лише про мистецтво, а особливо — про скульптуру. Можливо, справа в тім, що найчастіше мистецтво асоціюється з чимось дуже складним, нудним і недоступним, тому для початку потрібно зрозумілою мовою пояснити, що таке Канівський міжнародний скульптурний симпозіум, про який я написала вище.

Канівський міжнародний скульптурний симпозіум — це проєкт, в рамках якого впродовж чотирьох тижнів талановиті скульптори світового масштабу реалізують свої творіння, а також знайомляться з природою та історією України. Його основна мета — подарувати художникам можливість обмінюватися досвідом, творити, а також популяризувати скульптуру в Україні.

Для чого це все потрібно? Важливо розуміти, що Канів — це культурний центр України. Одного разу, відпочиваючи тут, ми побачили табличку "продається" і вирішили купити це місце. Потроху починали будувати сад і вирішили виставити скульптури на березі Дніпра — думаю, це надає особливої ​​атмосфери цій території. Ми буквально насичуємо це місце мистецтвом, щоб тут було дуже цікаво. Завдяки художникам, кураторам і організаторам нам вдалося перевтілити це місце, але ми тільки на старті свого шляху,

— розповідає засновник проєкту Юрій Сташків.

Творіння скульпторів можна побачити в арт-резиденції на території готельно-ресторанного комплексу "Княжа гора": тут розташований неймовірно красивий і мальовничий скульптурний парк, який роками створювала команда і де представлені шедеври митців.

Організатори створили детальну карту скульптурного парку, а біля кожної скульптури розмістили таблички з QR-кодами, навівши на які камеру телефону можна дізнатися більше про роботи. Цікаво спостерігати за тим, як уживається мистецтво і цифрові технології.

Під час відвідування симпозіуму мені вдалося наживо побачити, як скульптори створюють свої роботи. Сказати, що це видовище вразило мене — нічого не сказати. Виявляється, скульптура з каменю — це не тільки піднесене мистецтво, а й титанічна праця.

В експозиції парку кожна робота заслуговоє особливої уваги. Так, творіння відомого українського скульптора Олександра Дяченка відсилають до непохитного спокою і чистоти — прості лінії і форми гіпнотизують, змушуючи розглядати кожен міліметр роботи та розмірковувати про щось неодмінно вічне та велике.

Також в скульптурному парку на території "Княжої гори" можна побачити досить цікаву роботу, яка, на перший погляд, викликає спірні відчуття.

"Покрова" ізраїльської художниці Тані Премінгер символізує початок всього: тут можна побачити породіллю на столі, а одіозне слово, яке повторюється по всьому периметру монумента, відсилає не лише до процесу появи дітей, а й до болю, який вагітна жінка відчуває, коли дарує нове життя…

У Каневі є скульптурний парк, яких в Україні катастрофічно мало. Я вважаю, що такі ініціативи дуже важливо розвивати і підтримувати, тому що у людей з'являється можливість проводити час культурно, вони можуть погуляти тут, не тільки подивитися на роботи і щось дізнатися про культуру, а й помацати ці творіння своїми руками і стати ближче до світу мистецтва,

— зазначає арт-критик Наталя Нагаєвська.

Хочеться зробити акцент і на розкішному місцерозташуванні скульптурного парку. Вся ця краса знаходиться серед канівських гір, Дніпра і зелених лісів... Кажуть, що там, де мистецтво зустрічається з природою, досвід споглядання завжди буде новим.

Також на території комплексу є картинна галерея "ЧервонеЧорне", в якій можна побачити не менш цікаві роботи українських і закордонних художників.

Виставка українського художника Олександра Бабака

Вхід на територію парку і в галерею безкоштовний. Ви можете просто приїхати за адресою вулиця Дніпровська, 1 і прогулятися по саду, а потім заглянути в галерею.

Однак, якщо буде бажання продовжити своє знайомство з мистецтвом і природою, можна зупинитись в затишному готелі "Княжа гора". До речі, тут ще й дуже смачно годують — беріть до уваги.

Приємний бонус: за кілька кроків від комплексу "Княжа гора" і скульптурного парку знаходиться місце, яке просто неможливо не відвідати, перебуваючи в Каневі — це Тарасова (Чернеча) гора, на якій і похований Тарас Шевченко.

Причин відвідати це місце — декілька. По-перше, тут розташований Канівський музей Тараса Шевченка. По-друге, це свого роду місце сили, де розум і душа знаходять гармонію, відпочиваючи від шуму та наповнюючись чимось чистим та великим. Ну і по-третє, звідси відкривається дивовижний вид на Канів, Дніпро і кручі.

Хтось із присутніх назвав пейзаж "українською Швейцарією", але, зізнатися чесно, порівнювати не хочеться, тому що це — особливе місце, особлива історія і особливий досвід, який потрібно відчути кожному.

До слова, відвідати Канівський скульптурний симпозіум можна в будь-який день до 10 жовтня. Слідкуйте за новинами на офіційному сайті проєкту.

Також вам буде цікаво: понад 1000 нових панорам і декілька десятків турів — нові ініціативи проєкту "Цифрове перетворення Черкащини".

Фото: особистий архів, прес-служба