Люди науки: 7 важливих фільмів про вчених, які рухають наш світ вперед, не даючи йому "застоятися"

Справжній науковець – це людина неспокійна. Її все турбує. Її гризуть думки, гіпотези і взагалі, вона своєю невтомною діяльністю вона рухає цей світ вперед. І взагалі - 20 травня люди науки святкують своє професійне свято. А ми – дивимось кінодобірку про них. Ми зібрали для вас 7 яскравих фільмів про вчених - воїнів лабораторій, велетнів розуму, повелителів реторт - скромних геніїв науки.

“Гокінг” (2004)

Люди науки: 7 важливих фільмів про вчених, які рухають наш світ вперед, не даючи йому "застоятися" - фото №1

Гокінг… людина із крихким тілом і розумом титана. Вчений, трагічна і водночас велична доля якого здатна вразити навіть того, хто ніколи у житті не цікавився астрофізикою, космологією чи фізикою. Науковець, який працював, читав лекції і писав книги, не маючи змоги навіть розмовляти… Геній рівного якому наша синя земна куля побачить, ймовірно, ще дуже нескоро.

У ролі Гокінга знявся головний Шерлок сучасності – Бенедікт Камбертбетч, якому не звикати грати ролі видатних інтелектуалів. І це – стовідсоткове попадання в образ. Камбербетчу вдалось зіграти роль вченого так, що він не викликає у глядача жалість, а лише тільки повагу і вдячність.

“Небезпечний елемент” (2019)

Люди науки: 7 важливих фільмів про вчених, які рухають наш світ вперед, не даючи йому "застоятися" - фото №2

Фільм розповідає про чи не найвідомішу у світі жінку-вчену – Марію Кюрі (її грає володарка “Золотого глобусу” та “Еммі” Розамунд Пайк). Жінку, яка вперше в історії була номінована на Нобелевську премію (і більш того, - двічі її отримувала!). Ми побачимо як вона співпрацювала зі своїм чоловіком - П'єром Кюрі, стала першовідкривачкою радіоактивності та елементів полонію і радію, як перемогла пихатість і недалекоглядність науковців із Французької академії.

Про цю жінку насправді потрібно знімати серіал – бо на долю Кюрі випала така кількість випробовувань, подій і наукових відкриттів, що вистачило б на кілька життів! Щодо цієї картини, то вона знята з величезною повагою до вченої, а Пайк, як і завжди, грає яскраво та переконливо. До речі, її схожість із реальною Марі дійсно вражає!

“Творець” (2020)

Люди науки: 7 важливих фільмів про вчених, які рухають наш світ вперед, не даючи йому "застоятися" - фото №3

2048 рік. У секретній лабораторії, що більше схоже на добре захищену фортецю, молодий вчений Джордж (Тео Джеймс) займається розробкою штучного інтелекту, паралельно збираючи при цьому модель просунутого робота, у “мозок” якого він збирається завантажити свідомість загиблої дружини. Проблема у тому, що свідомість, яка зберігається у чорній шафі-архіві, ось-ось може зникнути, бо трирічний термін її зберігання добігає кінця. А тут ще штучний інтелект починає викидати коники…

Фільм-обманка. Фінал якого перегортає все з ніг на голову. І коли він закінчується, хочеться знову його передивитися, бо там, як виявилось, постійно були розкидані численні підказки. Дуже прозорі, але їх треба вміти помічати. Щодо гри Тео Джеймса, то ця робота стала для нього справжнім викликом. Адже йому на одинці довелось тримати увагу глядача (актор Тобі Джонс з’явиться на екрані буквально на кілька хвилин). І, треба сказати, Джеймсу це вдалось. Що цікаво, актор часто знімається у фантастичних проектах (“Дивергент”. “Клон”), але тільки “Творець” дозволив йому розкритися по справжньому.

“Приховані фігури” (2016)

Люди науки: 7 важливих фільмів про вчених, які рухають наш світ вперед, не даючи йому "застоятися" - фото №4

Історія Кетрін Джонсон (Тараджи Хенсон) – афроамериканки з унікальними математичними здібностями, яка спромоглася допомогти НАСА відібрати у Радянського союзу безперечне лідерство у космічних перегонах. А також довела, що жінки можуть робити складну розумову роботу на рівні із  чоловіками. Знято на основі реальних подій.

Сюжет розгортається у трьох камерних локаціях, а відірватися від того, що відбувається на екрані – просто неможливо! Сюжет, акторська гра – без перебільшень – все на висоті. Тож не дивно, що при бюджеті в $25 млн, стрічка зібрала майже $240 млн. Окремо відзначимо старого-доброго Кевіна Костнера, який грає боса Кетрін. Актор блискуче довів, що його зарано записувати у “збиті льотчики”. Сцена, де його герой рішуче проводить “туалетну” революцію (чорношкірим співробітникам НАСА доводилось бігати по нужді в WC, розташований у віддаленому крилі будинку, через що втрачалось купа корисного робочого часу) – ризикує потрапити у скарбничку найкращих. Вона смілива і кумедна водночас.

“Неймовірний Халк” (2008)

Люди науки: 7 важливих фільмів про вчених, які рухають наш світ вперед, не даючи йому "застоятися" - фото №5

Завдяки марвеловським фільмам ми якось усі звикли, що Халк – зелений і небезпечний – у спокійному стані має симпатичне обличчя Марка Руффало. І при цьому геть позабули про стрічку “Неймовірний Халк”, де вченого Брюса Беннера, отримавшего свою другу люту сутність через невдачу експерименту із гамма-промінням, зіграв триразовий номінант премії “Оскара” Едвард Нортон.

Що цікаво, коли фільм вийшов на екрани, критики його вщент рознесли. Найбільше “на горіхи” дісталось як раз Нортону. Мовляв, вигляд у нього не геройський (ми з цим не згодні!). І це при тому, що в картині купа “плюсів”. Це і харизматичний Тім Рот у ролі біснуватого генерала, який переслідує Халка, вважаючи його власністю армії США, крутезна сцена бійки зеленого монстра із гелікоптерами, енергійна режисура француза Луї Летер’є (який, до речі, щойно закінчив знімати ювілейний – десятий – “Форсаж”). Отже, треба дивитись!

“Кінсі” (2004)

Люди науки: 7 важливих фільмів про вчених, які рухають наш світ вперед, не даючи йому "застоятися" - фото №6

Можна бути вченим у лабораторії: вдягатися у білий халат та поважно дивитися на різноманітні колби та реторти, як там все кипить та булькає. А можна бути вченим… вивчаючи сексуальність людини. Саме таким науковцем і був славнозвісний Альфред Кінсі (Ліам Нісон), якого за життя називали збоченцем та покидьком. А він лише намагався зробити людину щасливою, відкривши йому світ вільного та яскравого сексу (події відбуваються у 30-50-х роках ХХ сторіччя). Він працював у часи, коли такі слова як “мастурбація” або “гомосексуалізм” вважалися неприйнятними – і людину, що їх вживала, могли посадити за “пропаганду порнографії”.

Фільм варто подивитися, хоча б для того, щоб дізнатися який гігантський стрибок зробило людство у своєму сексуальному розвитку та розкріпаченню. Що те, що сьогодні є нормою – колись було збоченням і злочином. Заслужені три номінації на “Золотий глобус” і чудовий Ліам Нісон!

“Походження” (2009)

Люди науки: 7 важливих фільмів про вчених, які рухають наш світ вперед, не даючи йому "застоятися" - фото №7

Чарльз Дарвін впевнений, що цей світ було створено без участі бога. Але як йому бути, коли його гаряче кохана дружина – глибоко віруюча людина. Образити її почуття, виказавши свої революційні, воістину вибухові теорії, чи наступити на “горлянку” власним поглядам і науці?

Цей фільм не намагається переконати свого глядача у тому, що він походить від мавп. Завдання стрічки полягає в іншому: продемонструвати жагу вченого до знань, продемонструвати методи його роботи, відобразити умови, в яких доводилось працювати Чарльзу Дарвіну. І з цим режисер Джон Еміел впорався на 5 із жирним плюсом (по п’ятибальній системі!). А для Пола Беттані, роль вченого взагалі стала чи не найцікавішою у його кар’єрі! До речі, його екранна дружина, роль якої виконала Дженніфер Коннелі, являється його другою половинкою і у реальному житті.

Нагадаємо також, що 20 травня святкують професійне свято і банківські працівники. Тому в нас є ще одна крута добірка фільмів саме на тему банків, банкірів та пограбувань фінустанов.