Справжня зірка, яка чхала на правила Голлівуду: ТОП-7 фільмів Кіану Рівза

Кіану не можливо не любити. Він майже 40 років працює в Голлівуді і все одно не є його часткою – тримається на одинці і грає за своїми правилами. Він їздить у метро, спілкується з безхатченками та роками ходить в одному пальто. Ми в редакції відібрали 7 найулюбленіших фільмів за його участю (не брали тільки “Матрицю”, бо то святе і не обговорюється).

“Неймовірні пригоди Біла і Теда” (1989)

Справжня зірка, яка чхала на правила Голлівуду: ТОП-7 фільмів Кіану Рівза  - фото №1

Цей фільм настільки ж дурний, як той кіт, що хильнув десь валеріанки, і тепер ледь йде, перевалюючись з боку на бік. Дурний і неймовірно милий. Взагалі, про те, що це кіно родом з 80-х можна сказати з першого погляду: специфічні зачіски, крикливі наряди, невибагливий гумор та кислотний відеоряд. Проте, це фільм, де Кіану Рівз ще не зірка. Де він може життєрадісно творити все що заманеться, не обмежуючі себе рамками пристойності та гарного тону. Бути вільним.

Колись існував такий культовий анімаційний серіал як “Бівіс та Баттхед”.  Там йшлося про двох стрьомних підлітків, поведених на сексі, дівчатах і рок-музиці. Хлопці ненавиділи вчитися, але обожнювали телебачення та мріяли стати супер відомими зірками. Так от, я завжди підозрював, що цих бовдурів змалювали саме з Біла і Теда (Алекс Уінтер та Кіану Рівз). Різниця тільки в тому, що останні і хоч і не дуже розумні, але якісь дуже живі, справжні та симпатичні.

Сюжет в цій історії, м’яко кажучи, не головне (хоча він і є). Майбутнє може кардинально змінитися, якщо тільки хтось не сяде у телефонну будку і не помчить у минуле, щоб допомогти Білу та Теду з доповіддю по історії. Бо якщо вони з ним налажають, то не зможуть написати музику, яка у майбутньому стане майже офіційною релігією! Фільм породив сиквел (вийшов у 1990-му році) та триквел (з’явиться аж у 2020-му році!).

“Дракула” (1992)

Справжня зірка, яка чхала на правила Голлівуду: ТОП-7 фільмів Кіану Рівза  - фото №2

І хоча в акторській скарбничці Кіану до “Дракули” вже значився хітовий бойовик “На гребні хвилі” (після зйомок в якому Рівз назавжди закохався у серфінг), саме фільм Френсіса Форда Копполи остаточно надав йому статусу зірки і перетворив на головний секс-символ Голлівуду. Сам актор не любить свою роль у цій стрічці. Каже, що його там не видно за вікторіанськими костюмами. І це справді так. Фільм варто показувати під грифом “кіно, в якому Кіану максимально дерев’яний”. Він програє тут усім: кровожерливому Гері Олдману, млосній Вайноні Райдер і, навіть, оголений вампірші у виконанні молоденької Моніки Беллуччі.

В основу фільму покладено однойменний класичний роман Брема Стокера. За сюжетом, граф Дракула (Олдман) став тим ким він став… через втрату коханої, що вкоротила собі життя. І коли через багато століть він зустрів Міну (Райдер), то вона нагадала йому втрачену любов. Тож граф одразу почав усіляко зваблювати Міну. І така дрібничка як те, що в неї вже був наречений, його, звісно ж, зупинити не могла. Дрібничку, тобто нареченого на ім’я Джонатан, як раз і грає Кіану.

Це дійсно цікаве кіно. З яскравими костюмами і диявольським Олдманом (якому при цьому реально співпереживаєш!), майстерно переданою епохою та липкою атмосферою жаху, що невпинно наближається. Фільм отримав 3 “Оскари”. До речі, на роль Рівза “засватала” саме Вайнона Райдер, з якою актор товаришує вже багато років (він навіть, жартуючи, називає себе чоловіком Вайнони).

“Адвокат диявола” (1997)

Справжня зірка, яка чхала на правила Голлівуду: ТОП-7 фільмів Кіану Рівза  - фото №3

Рівз грає адвоката Ломакса, який примудряється вигравати найскладніші судові процеси. Але в нього не тільки кар’єра в гору йде, у чоловіка ще на особистому фронті все прекрасно: він щойно одружився – і його дружина (Шарліз Терон) неймовірно прекрасна! Саме таким фартовим хлопцем і зацікавився багатій Джон Мілтон (Аль Пачино), запропонувавши Ломаксу працювати на нього. Поступово, герой Рівза починає здогадуватися, що його бос – ніхто інший як сам диявол… І переграти його неможливо. Саме після цього фільму в народ пішла гуляти фраза: “Марнославство - мій найулюбленіший з гріхів”.

Що цікаво, Пачино потрапив у проєкт лише завдяки Кіану. Адже актор попросив продюсерів “зрізати” його гонорар на $2 млн і переказати їх на користь Аля. Так само він особисто вмовив Терон дати згоду на участь у фільмі, бо акторка збиралася відмовити продюсерам через велику кількість оголених сцен у сценарії. На щастя, актор переконав Шарліз, що тільки вона і ніхто інша здатна зіграти “ню”. Сама ж акторка потім казала, що їй не з ким не було настільки комфортно зніматися як з Рівзом, бо він напрочуд “милий і тактовний хлопець”.

“Костянтин” (2005)

Справжня зірка, яка чхала на правила Голлівуду: ТОП-7 фільмів Кіану Рівза  - фото №4

Фільм – один з найкращих у кар’єрі Рівза. Проте, на жаль, він не виправдав фінансових сподівань продюсерів. Тому ідея потенціального сиквела так і залишається лише ідеєю – принаймні останні 15 років.

Кіану грає Джона Костянтина, який має дар (чи прокляття, це з якого боку подивитися): виявляти на землі янголів та демонів, які маскуються під звичайних людей. Таке “рентгенівське щастя” йому дісталося через те, що свого часу він вкоротив собі віку, але його миттю повернули до життя, мовляв, ти нам потрібен. Краще працюй на нас.

Зрозуміло, що сьогодні тодішні спецефекти вже не так вражають (а моментами так навіть виглядають доволі сміховинно), проте Рівз – у своєму чорному костюмі, чорній вузькій краватці та білій сорочці – ну дуже класний! Як на мене, - це найстильніша екранізація коміксів (як мінімум на рівні першого “Міста гріхів“ Роберта Родрігіса).

За мотивами фільму (а точніше – коміксів, за якими його було знято) у 2014 році вийшов однойменний серіал. Але без Кіану він геть не зайшов (будемо відверті, Метт Райан і нігтя Рівза не вартий). І його справедливо закрили одразу після першого сезону.

“Будинок біля озера” (2006)

Справжня зірка, яка чхала на правила Голлівуду: ТОП-7 фільмів Кіану Рівза  - фото №5

От наскільки я не люблю сльозливий “Солодкий листопад” (бо він капець до чого маніпулятивний) і наскільки мені подобається “Будинок біля озера”. Небо і земля, як то кажуть. Йдеться про історію двох героїв (Рівз і Сандра Баллок), які спілкуються не наживо, а через старий поштовий ящик, де залишають один одному листи. Скоро вони зрозуміють, що живуть… на відстані двох років. І що аж ні як не можуть зустрітися. Чи все ж таки можуть?

Фільм – римейк маловідомого південнокорейського фільму “Будиночок біля моря”. І це саме той випадок, коли римейк виявився вдалішим за оригінал. Він дуже ніжний, щемний і болючий (в необхідних, правильно відміряних дозах, це навіть корисно). З прекрасною Баллок у червоному пальті, в яку так хочеться закохатися, і відчайдушно милим Рівзом.

До речі, спочатку головну роль у “Будинку…” повинен був зіграти актор Джон К’юсак. Він навіть почав зніматися, але режисер вирішив, що зірка фільму “2012” не вміє грати… закоханості на відстані. І забракував його. На щастя для нас, глядачів.

“47 ронінів” (2013)

Справжня зірка, яка чхала на правила Голлівуду: ТОП-7 фільмів Кіану Рівза  - фото №6

Ронін – це колишній самурай, який не зміг врятувати життя своєму господарю, і став ізгоєм. І ця історія саме про таких воїнів, які попри все вирішили помститися за смерть свого лідера. А допоможе їм у цій благородній місії полукровка Кай (Кіану), який не є японцем і не є самураєм. Так – чужинець, якому постійно доводиться доводити, що він має поняття честі, а його катана може вірно прислужитися. Навіть якщо йому доведеться вступити у бій не тільки з людьми, а й відьмою, що має очі різного кольору…

Якби не Рівз, то цього фільму не було б. Саме він “пробив” проєкт та знайшов на нього кошти. Як переказував режисер Карл Рінш, Кіану проводив з тренером по військовому вишколу по 5-7 годин щодня! Він вчився битися холодною зброєю (навіть спав з катаною!), їздити верхи. Дивився старовинні японські фільми про самураїв та переймав їхні звички. На жаль, глядач не оцінив ці зусилля – фільм провалився у прокаті. А шкода – бо вийшла вельми красива казка. Про смерть, вірність і життя.

“Джон Уік” (2014)

Справжня зірка, яка чхала на правила Голлівуду: ТОП-7 фільмів Кіану Рівза  - фото №7

Мені не подобаються друга, третя і четверта частини “Уіка”. А от першу я обожнюю. Бо вона як ковток чистого повітря у затхлому світі бойовиків останнього часу. А яка ж там крута хореографія екшена! Наче знімали не американці, а китайці – тільки вони сьогодні вміють робити настільки креативне, жорстке і водночас красиве кіно!

Не варто було влізати в будинок Уіка (Рівз). Не варто було його лупцювати, вбивати його цуценя (подарунок покійної дружини) та забирати його автівку. Бо Уік – то не просто якийсь там вдівець, це кілер екстра-класу у відставці. І тепер він знову повертається до справ – знайде своїх кривдників та вб’є їх. От тільки один з тих покидьків мав впливового батька, який намагаючись захисти сина, призначив за голову Джона цінник у два мільйони доларів. І тепер усі вбивці міста полюють на нього.

У продовженнях герой Рівза перетворився на якусь машину для вбивств. З емоціями на рівні термінатора. І лише у першій частині – він все ще людина. Якій боляче, яка страждає. Тому герой і викликає зрозуміле співчуття. І хочеться щоб Уік нарешті помстився за свого песика. І повернув автівку…

Окремо варто відзначити фінальну розборку у клубі – це просто взагалі якесь свято! Недарма вона увійшла у ТОП-50 найкращих бойових сцен усіх часів та народів!

Раніше ми розповідали про 7 найкращих фільмів Хав'єра Бардема . Він - справжній майстер ніжності і люті, тому подивитися є на що!

Головне фото: GETTY IMAGES