Улюблена партнерка Ді Капріо: 7 найкращих фільмів із Кейт Вінслет

Кейт Вінслет - одна з тих актрис, які володіють не тільки горезвісними чарівністю і харизмою. Її акторська робота - справжній "знак якості", вона просто не в змозі зіграти в половину сили або знятися в прохідному, нецікавому кіно. Ролі Кейт - завжди свого роду акторський "майстер-клас", і ми згадуємо найбільш вражаючі з них.

"Розум і почуття" (1995)

Улюблена партнерка Ді Капріо: 7 найкращих фільмів із Кейт Вінслет - фото №1

У тайванського режисера Енга Лі завжди виходило майстерно відтворювати атмосферу конкретних часів і місць - чи то далекого минулого, як у цій чудовій екранізації класичного роману Джейн Остін, чи то відносно нещодавніх десятиліть, як у "Горбатій горі" або "Жаданні". Чому так? З одного боку, Енг Лі намагається максимально точно передати автентичні деталі побуту і саму манеру поведінки тих часів, її логіку, а з іншого - робить це так, щоб герої минулого були по-справжньому близькими сучасному глядачеві. І зовсім ще молода Кейт Вінслет як ніхто інший допомогла режисерові в цьому непростому завданні на зйомках "Розуму і почуттів".

19-річна на той момент Кейт грає в картині середню з трьох сестер, Маріанну, в сімействі Дешвуд. Нещодавно їх спіткало горе - помер батько дочок. Покійний містер Ешвуд залишив маєток своєму старшому синові від першого шлюбу, а от донькам із вдовою тепер доведеться задовольнятися чимось меншим. Але доньки, особливо на перших порах, і особливо Маріанна не надто сумують - радощі й випробування першого кохання ще попереду. Можна тільки дивуватися, як так виходило у Кейт одночасно втілювати у своїй героїні всі незручності та упередження межі 18-го і 19-го століть, і водночас залишатися такою зрозумілою і своєчасною для аудиторії кінця 20-го (а тепер ще й 21-го!). Але ж Вінслет могла і не стати Маріанною - просто тому що Енгу Лі не сподобалася її гра у фільмі 1994-го року "Небесні створіння".

"Титанік" (1997)

Улюблена партнерка Ді Капріо: 7 найкращих фільмів із Кейт Вінслет - фото №2

Звичайно ж, згадуючи про Кейт Вінслет, абсолютно неможливо не згадати цей епічний фільм-катастрофу і рівною мірою епічну любовну мелодраму Джеймса Кемерона. О так, любовна лінія в картині, придумана сценаристами, не менш важлива, ніж історичне зіткнення "Титаніка" з айсбергом, - і коротким, але таким яскравим стосункам (та ні, справжнісінькому коханню, що трапляється раз на століття!) героїв Вінслет і Леонардо Ді Капріо Кемерон приділяв не менше уваги, ніж відтворенню перед камерами найзнаменитішої океанської катастрофи в історії.

Скептик може подумати, що дівчину з вищого суспільства Розу Б'юкейтер, вимушену виходити заміж, щоб покращити фінансове становище сім'ї, могла зіграти яка завгодно молода акторка з симпатичним личком. Ну що ж, через десятиліття, саме час уважніше придивитися до гри Вінслет у цій картині. Спочатку дівчина хоче накласти на себе руки, вистрибнувши за борт, потім знайомиться з героєм Ді Капріо і закохується в нього з усією палкістю, потім втрачає його назавжди - щоб вижити завдяки цій втраті і приректи себе на життя, сповнене самотності і спогадів про миті, проведені разом.

Існують десятки акторських шаблонів, які здатні були полегшити роботу Кейт під час передачі всієї цієї гами глибоко драматичних переживань, - але акторка не скористалася жодним із них. Вінслет з усією своєю безпосередністю, вогником, який дуже легко спалахував, і оголеними нервами грала свою Розу так, ніби ніяких мелодрам не існувало в помині - і глядач їй вірив.

А вже як хотіла Вінслет отримати цю роль! Не обмежуючись пробами, Кейт буквально щодня надзвонювала Кемерону і навіть надсилала йому троянди - із запискою "Від Вашої Троянди". Завзятість і явний талант принесли свої плоди - хоча спочатку Кемерон шукав акторку, яка нагадувала б Одрі Хепберн.

"Священний дим" (1999)

Улюблена партнерка Ді Капріо: 7 найкращих фільмів із Кейт Вінслет - фото №3

У жодній іншій картині Вінслет не грала таку небезпечну, таку воістину фатальну для чоловіків жінку, як у "Священному димі" Джейн Кемпіон. І повірте, саме цей фільм режисера режисера прогримілої нещодавно "Влади пса" вартий усілякої уваги і просто любові - як поціновувачів хорошого кіно, так і великих шанувальників Кейт Вінслет.

Що ми маємо? Є дівчина з Австралії Рут (Вінслет), яка поїхала до Індії, захопилася там містицизмом і всілякими гуру - і, як вважають її стурбовані родичі, зовсім втратила голову. Щоб повернути дівчину на твердий ґрунт і в лоно сім'ї, родичі наймають спеціальну людину - професійного "депрограміста", що вставляє мізки на місце, Пі Джея (Гарві Кейтель в одній зі своїх найбільш недооцінених ролей). Отже спочатку Рут заманюють назад до Австралії, а потім залишають на кілька днів із героєм Кейтеля в будиночку серед пустелі. Що ж відбувається? А трапляється катастрофа - втім, цілком передбачувана. Начебто такий зрілий і бравий, такий самодостатній і розважливий Пі Джей закохується в непереборну і норовливу максималістку Рут як хлопчисько. І це аж ніяк не те кохання, що передбачає пересічні пристрасті, зітхання і прогулянки під місяцем - усе набагато складніше, у всіх сенсах болючіше і навіть принизливіше. А що ж Рут? Ну, через рік вона напише Пі Джею - з Індії.

"Вічне сяйво чистого розуму" (2004)

Улюблена партнерка Ді Капріо: 7 найкращих фільмів із Кейт Вінслет - фото №4

Сказати, що цей фільм Мішеля Гондрі - непересічний і незвичайний, значить не сказати нічого. "Вічне сяйво чистого розуму" - справжнє явище в кінематографі. Це фільм, знятий уже в той час, коли, здавалося б, ніяких приголомшливих одкровень від режисерів і від кіно як такого чекати не доводилося. І про що ж цей фільм? Про що таке неймовірне зняв своє кіно винахідливий Гондрі? Ви будете сміятися, але це фільм про кохання. Але що за історія! І о Боже, як же вона знята і зіграна!

Отже, стараннями головних героїв, Джоела (Джим Керрі) і Клементини (Вінслет) у День святого Валентина 2004-го року ми одразу занурюємося в неймовірну атмосферу найперших миттєвостей, перших годин закоханості. Непередавану? Та ні, Вінслетт і Керрі якраз майстерно, просто чарівним чином передають цей стан, з його особливими і такими хиткими правилами, умовностями, а також їх повною відсутністю. Клементина і Джоел вперше зустрічають одне одного на пустельному зимовому пляжі, потім зав'язується розмова в електричці - і ви просто фізично починаєте відчувати тих самих горезвісних метеликів у животі. Але стривайте, тут щось не так. З кожною хвилиною реальність стає дедалі "сюрнішою", і ми вже ставимо собі запитання - а чи справді це була перша зустріч героїв? Те ж саме питання мучить Клементину і Джоела.

"Читець" (2008)

Улюблена партнерка Ді Капріо: 7 найкращих фільмів із Кейт Вінслет - фото №5

У першій - і найбільш хвилюючій - половині цієї прекрасної, але аж ніяк не легкої картини, ми занурюємося в юнацький спогади німецького юриста Міхаеля Берга (Рейф Файнс). Ці спогади такого штибу, що навряд чи Міхаель ділився ними будь-коли і з ким-небудь - тож ми, глядачі, є єдиними свідками того, що сталося з Міхаелем, коли йому було 15 років.

А сталося з ним наприкінці п'ятдесятих років ось що. Одного разу Міхаелю стало погано в трамваї - йому прийшла на допомогу кондукторка (Вінслет), симпатична жінка набагато старша за нього, років тридцяти з гаком. Спочатку ми, як і Міхаель, навіть не знаємо її імені. Виявилося, що тоді в нього почалася скарлатина - одужавши, він знаходить ту саму жінку, щоб віддячити за чуйність і подарувати квіти. Наступного дня юнак, захоплений незрозумілим томлінням, знову опиняється у неї...

Далі йде логічне речення, але історія від цього не стає передбачуваною і вульгарною, о ні. Вінслет, героїню якої, виявляється, звуть Ханна, грає одночасно і перелякане звірятко, що підозрює каверзу, і примхливу, горду і незалежну господиню власного життя, і людину, яка відчайдушно прагне любові. Ще вона не вміє читати, і Міхаель читає їй літературну класику - але це не головна і не найстрашніша таємниця Ханни. Трохи пізніше ми дізнаємося, що під час Другої світової вона була охоронцем у концентраційному таборі. За цю роль Вінслет отримала "Оскара" - після п'яти номінацій.

"Життя спочатку" (2008)

Улюблена партнерка Ді Капріо: 7 найкращих фільмів із Кейт Вінслет - фото №6

Цього не могло не статися - і ось найзнаменитіша екранна пара кінця двадцятого століття, Кейт Вінслет і Леонардо Ді Капріо знову зустрілися на знімальному майданчику. Вони змінилися? О так. Але ось в який бік - питання не стільки складне, скільки недоречне. У цій драмі Сема Мендеса, великого майстра в дослідженні всіляких криз у стосунках, особливо сімейних (згадаймо його "Американську красу"), герої Вінслет і Ді Капріо у свої найзворушливіші моменти здаються людьми набагато глибшими (і, звісно, ж дорослішими), ніж Роза і Джек.  З іншого боку, в ті самі кризові моменти вони здаються просто втіленням усієї гидоти, яка раптом може виникнути між двома колись близькими людьми.

Що ж відбувається на екрані? Френк (Ді Капріо) і Ейпріл (Вінслет) Віллери - молода сімейна пара з двома дітьми на початку п'ятдесятих років минулого століття. Френк працює в торговій фірмі в Нью-Йорку, Ейпріл - невдала актриса, нині домогосподарка. Ейпріл явно хоче чогось більшого від життя і вмовляє чоловіка кинути все, кинути осоружну роботу і виїхати в Париж назавжди. Спочатку Френк навіть погоджується на цю затію... Що ж, потім Вінслет з усім можливим драматизмом і переконливістю показує, що відбувається з жінкою, коли руйнуються її мрії, а фантазії поступаються місцем реальності. Чудова робота.

"День праці" (2013)

Улюблена партнерка Ді Капріо: 7 найкращих фільмів із Кейт Вінслет - фото №7

Дивно, але у Вінслет ідеально виходить образ "згаслих" жінок - героїнь, які перестали навіть думати про просте жіноче щастя і в жодному разі не дозволяють собі навіть помріяти про щось більше, ніж домашні клопоти.

Саме таку жінку, матір-одиначку Адель, яка виховує сина Генрі, зіграла Кейт у чудовій драмі "День праці" режисера Джейсона Райтмана. Так, звісно, в Адель вгадується і та пишність, яка повториться, якщо її краса знову розквітне, і її ретельно приховуваний авантюризм, і вже тим паче боязка надія на те, що одного разу її життя зміниться. Усе це не може не розгледіти чоловік - особливо якщо він розуміється на самотніх жінках і, незважаючи на свій життєвий досвід, залишається в душі справжнім романтиком.

А що якщо такий чоловік - зек, який втік із в'язниці? Саме такого зека, людину з явною пробоїною всередині Френка, зіграв Джош Бролін - і їхній дует із Кейт на екрані можна сміливо назвати одним із найкращих за останні десять років. Френк втік з тюремного госпіталю, йому потрібно десь сховатися хоча б на ніч - і Адель погоджується допомогти. Звісно, вони закохуються одне в одного... Складно сказати, коли саме це сталося - може, коли Френк навчав Адель, як правильно пекти пиріг із персиками?

Раніше ми розповідали про найкращі ролі Бреда Пітта . Зокрема, які ролі допомогли йому довести, що він - не просто "красива мордочка", а справжній талант. Не пропустіть ще одну круту добірку!