Бред Пітт: актор, який довів, що він не просто "красива мордочка". ТОП-7 його фільмів

У Бреда Пітта, одного з найвідоміших акторів сучасності, ніколи не траплялося горезвісних “творчих кризів” та періодів простою – у 90-х він був так само відомий та затребуваний, як і зараз. Але Пітт має дивовижну і важливу якість – будучи від початку прекрасним актором, з роками він стає тільки кращим. Ми згадуємо найважливіші його ролі.

"Сім" (1995)

Бред Пітт: актор, який довів, що він не просто "красива мордочка". ТОП-7 його фільмів - фото №1

У     середині 90-х років минулого століття знімалося безліч детективних трилерів – але “Сім” Девіда Фінчера не просто витримав випробування часом, а став справжньою класикою кінематографа. В чому секрет? Звичайно, у режисурі самого Фінчера, який ретельно створював цю сиру, дощову, похмуру і безвихідну атмосферу. А ще – у блискучому акторському дуеті Моргана Фрімана та Бреда Пітта – одних із найкращих екранних детективів-напарників за останні півстоліття.

Пітт з радістю погодився на цю роль, бажаючи позбавитися свого романтичного амплуа і поблажливого ставлення до себе як до актора з “симпатичною мордочкою”. Спочатку на тлі мудрого, начитаного і стриманого детектива Вільяма Сомерсета (Фріман), його новий колега, молодий і амбітний Девід Міллс (Пітт, який спеціально схуд для ролі) здається людиною надто імпульсивною, смиканою, залежною від чужої думки - і взагалі не надто розумною . Але зовсім скоро між ними зав'язується дружба – і виникає та сама горезвісна кіношна "хімія".

Герої Пітта та Фрімана розслідують серію вбивств, явно вчинених маніяком, зацикленим на ідеї семи смертних гріхів. Пітту доведеться і пострибати по сміттєвих баках, і повалятися в калюжі на асфальті - але головне не це, а те, як він дивиться на героя Моргана Фрімана, коли той розповідає йому, наприклад, про Данте і Чосера. І, звичайно ж, фільм відомий своїм безжальним фіналом – одним із найтрагічніших в історії кіно. І тут весь тягар лягає на плечі Пітта - після цієї сцени ніхто вже не смів сумніватися в його драматичних здібностях.

"12 мавп" (1995)

Бред Пітт: актор, який довів, що він не просто "красива мордочка". ТОП-7 його фільмів - фото №2

Участь у цьому проекті Террі Гілліама, самобутнього майстра, учасника британської комік-групи “Монті Пайтон” та одного з найексцентричніших режисерів сучасності стала для Пітта ще одним важливим випробуванням. Чому випробуванням? Та тому що в ролі божевільного Джеффрі Гоїнса, лідера підпільної організації "Армія 12 мавп", Пітт пішов ще далі на шляху руйнування вже існуючого образа, того самого гарненького романтичного героя.

Ні, актор, що знімається у Гілліама, просто за визначенням не може користуватися всіма тими кліше, характерними для його образу, що вже склався у публіки – так було з Робертом Де Ніро в “Бразилії”, так сталося з Піттом, так буде з Джонні Деппом у "Страху та огиді в Лас-Вегасі". Пітт більше ніколи не грав подібних ролей. Його герой Гоїнс, який заразив за сюжетом планету в 90-х смертоносним вірусом, який безпечний тільки для тварин – справжній, клінічний божевільний. Бред у цій ролі схибнутий у кожному своєму русі, кожному сказаному реченні, у пластиці, у міміці – у кожному кадрі та кожну секунду.І при цьому ще Пітт примудряється не перегравати!

Готуючись до ролі, актор провів місяць у психіатричному відділенні університетського шпиталю у Філадельфії, спостерігаючи за пацієнтами – і був у результаті номінований на “Оскар” як “найкращий актор другого плану”.

"Як боягузливий Роберт Форд убив Джессі Джеймса" (2007)

Бред Пітт: актор, який довів, що він не просто "красива мордочка". ТОП-7 його фільмів - фото №3

Якщо послухати американські народні пісні про Джессі Джеймса, можна припустити, що жодного такого конкретного Джессі Джеймса насправді не існувало і це фольклорний герой із безліччю прототипів – на зразок Робіна Гуда. Справді, саме таким міфічним та гіперболізованим борцем за справедливість – чи просто хоробрим та класним хлопцем поставав Джессі Джеймс у цих піснях. Але він існував насправді – і набагато пізніше, ніж шляхетний розбійник із Шервудського лісу, у другій половині ХІХ століття.

А на початку двадцять першого сторіччя вийшов цей приголомшливий вестерн Ендрю Домініка, в якому Бред Пітт зіграв одну зі своїх найскладніших, багатошарових та суперечливих ролей. Чому суперечливих? Та тому що Джессі Джеймс насправді був холоднокровним вбивцею, який часто вбивав не без задоволення, а іноді й без причини, параноїдальним і егоцентричним типом, що вселяв жах навіть у своїх підручників у банді. Але він вів подвійне життя – ще у Джессі була сім'я, і ​​для дружини та дітей, які уявлення не мали, чим він насправді займався, Джеймс був люблячим чоловіком та батьком. Так, безумовно було в Джессі Джеймсі щось, що робило його героєм – чи то народних пісень, чи фантазій хлопчаків. І це набагато більше, глибше і незбагненніше, ніж  просто харизма. Саме це «щось» з таким успіхом демонструє Пітт у цій картині – і справа не тільки в його сумних очах, які навіть не дивляться у прірву, а є тією безоднею.

"Після прочитання спалити" (2008)

Бред Пітт: актор, який довів, що він не просто "красива мордочка". ТОП-7 його фільмів - фото №4

У братів Коенів є кілька сатиричних шедеврів (тут особливе місце посідає культовий “Великий Лебовскі”), але приголомшливий у своїй безжалісності “Після прочитання спалити” - просто майстер-клас з висміювання гріхів, грішків і просто недоліків та недоробок сучасного суспільства 21 століття.
У нульових потяг, що мчав у тартари, тільки вставав на рейки. Інтернет-знайомства, особисті дані, закупорені в комп'ютерні файли і розкидані де завгодно, ліпосакції та ринопластики з приводу і без, маніакальний ЗОЖ – всі ці чудові речі, мабуть, не просто тішать Ітана та Джоела Коенів, але ще й дико дратують. Як результат – не просто буркотіння з приводу, а ще одна віха у творчості. Фільм може похвалитися чудовим акторським складом. Джон Малкович, Джордж Клуні, Френсіс Макдорманд – усі вони серйозні, кумедні та сміхотворні одночасно, але чемпіоном у цьому сенсі виступає саме Бред Пітт.

З його безглуздою зачіскою, ідіотською манерою пити мінеральну воду, герой Пітта, співробітник фітнес-клубу Чад – один із найяскравіших ідіотів кінематографу 21 століття. Сюжет фільму закручений хвацько – дрібного чиновника з ЦРУ Осборна Кокса (Малкович) звільняють із роботи через його проблеми з алкоголем, той із горя та сповнений образи та почуття власної важливості сідає писати мемуари. Його дружина, яка шпигує за ним, залишає CD-R з писаниною Осборна в роздягальні фінес-клубу - він і потрапляє в руки Чада. Далі слідує справжня ода ідіотизму, яка не була б такою привабливою і досконалою, якби не таланти Пітта.

"Безславні виродки" (2009)

Бред Пітт: актор, який довів, що він не просто "красива мордочка". ТОП-7 його фільмів - фото №5

Пітт і один із найяскравіших режисерів наших днів Квентін Тарантіно вже давно хотіли попрацювати разом – але всі чекали нагоди. Для Тарантіно і Пітта було важливо, щоб їхній спільний проект був чимось справді надзвичайним – щоб виправдати весь той хайп, який, як вони справедливо припускали, виникне від однієї тільки новини про їхню співпрацю. Що ж, "Безславні виродки" і справді були особливим явищем у світі кіно. Ось справді, ніхто так нахабно, феєрично і бездоганно з погляду кіношного інструментарію не переписував світову історію – якщо пам'ятаєте, Гітлер і вся нацистська верхівка у фіналі цього шедевра гине у пожежі, влаштованій у паризькому кінотеатрі дівчиною-єврейкою.

Акторський склад, як завжди у Тарантіно, в “Ублюдках” підібраний бездоганно – усі герої картини яскраві по-своєму. Але саме ідеально продуманий і втілений образ лейтенанта Альдо Рейна (Пітт), нащадка перших поселенців з Європи у Новому Світі, бравого вусатого воїна з значним підборіддям і мужнім віхром волосся – став просто канонічним, справжньою новою віхою в кар'єрі Бреда. Він вершить страти над нацистами, незворушно розжовуючи свій бутерброд з ковбасою, він майстерно вирізує свастику у них на лобі ножем - і виглядає при цьому ідеально в кожному кадрі.Так, це вищий акторський клас – і ми ще навіть не згадували легендарну сцену, в якій герой Пітта видає себе за італійця, який вбрався у смокінг з нагоди прем'єри в кінотеатрі!

"Одного разу в Голлівуді" (2019)

Бред Пітт: актор, який довів, що він не просто "красива мордочка". ТОП-7 його фільмів - фото №6

Так, можна сказати, що останній на сьогодні  фільм Квентіна Тарантіно "Одного разу в Голлівуді" - освідчення в коханні того часу та місцю, в якому розвивається дія чергового шедевра майстра. Нагадаємо, справа відбувається наприкінці шістдесятих у Лос-Анджелесі – в основному, того літа 1969-го року, коли члени банди Чарльза Менсона по-звірячому вбили актрису Шарон Тейт (у фільмі її грає Марго Роббі). Але Тейт вбивають у реальному житті, у картині ж Тарантіно реальність того часу існує дещо за іншими жанровими та кармічними законами – хоч усі зовнішні ознаки і сам дух шістдесятих присутні у фільмі повною мірою.

І хто ж втілює на екрані все найкраще і найсвітліше з того, що може викликати болісний і солодкий напад ностальгії – навіть у тих, хто народився через десятиліття після описуваних подій? Ну, крім саундтреку, автомобілів та міні-спідниці Марго Роббі? Звичайно ж, Бред Пітт!

Саме Піт у ролі каскадера-дублера Кліффа Бута – втілення всієї тієї екранної “крутості”, якими славилися тодішні герої та символи Голлівуду на кшталт Стіва Маккуїна. Кліфф – простий мужик, який не зробив особливої ​​кар'єри, але він – ветеран Другої світової (а також людина, яка нібито вбила свою дружину, але це не доведено), особистий помічник і найкращий друг актора Ріка Далтона (Леонардо Ді Капріо). Кліфф просто лагодить антену Далтона на даху - і від нього не відірвати очей. Він просто їде Лос-Анджелесом на своїй машині, вдень або вночі, одну хвилину екранного часу, другу - ефект той самий. Ну а як він ударом відправляє в автомобільні дверцята тарантинівського Брюса Лі - ні, це потрібно бачити. За цю роль Пітт нарешті отримав "Оскар".

"Вавілон" (2022)

Бред Пітт: актор, який довів, що він не просто "красива мордочка". ТОП-7 його фільмів - фото №7

Природно, від картини, яка розповідає про Голлівуд двадцятих-тридцятих років минулого століття, можна було чекати блиску, гламуру та шику – особливо якщо цей фільм знімає Дем'єн Шазелл, “оскароносний” режисер “Ла-ла ленду”. Але "Вавилон" - не тільки про божевільні вечірки епічних розмахів, якими так славляться те десятиліття в Америці. Це ще й картина про трагедію людей, які не можуть наздогнати час – або вважають, що цей час не гідний того, щоб за ним гнатися. Це той драматичний період перетворення німого кіно в звукове – коли за бортом залишилися багато зірок, що стояли біля самих витоків цього виду мистецтва.

Саме образ героя Пітта, зірки німого кіно Джека Конрада, є справжнім якорем, який утримує всю драматургію фільму на плаву і не дає картині перетворитися на цілковитий хаос – з незліченними нервовими зривами на майданчиках і на тих же горезвісних вечірках. Так, Джек Конрад катастрофічно багато п'є, він самозакоханий, він не тільки змінює жінок як краватки, але ще й норовить одружитися з кожною з них. Але Конрад – справжній професіонал, здатний зіграти роль будь-якому стані. Мало того – він брила, людина честі та гідності, яка ніколи не назве чорне білим.

І якщо першу половину фільму Пітт примудряється бути комічним та лощеним одночасно, то в останню годину екранного часу актор демонструє непроглядні глибини людської трагедії – все з тією ж гідністю. Ще років 10-15 тому Пітт просто через вік не зміг би зіграти цю роль - але тепер він просто на коні.

Раніше ми розповідали про найкращі ролі живої легенди Голлівуду - Леонардо Ді Капріо. Кожна його робота - окремий вид насолоди, тому радимо до перегляду кожен із представлених нами фільмів!