Джаред Лето. 7 головних фільмів найбільш нетипової зірки Голлівуду

Довгий час при згадці імені актора Джареда Лето багато шанувальників кіно реагували приблизно однаково – “так, це той, який може спокійнісінько погладшати для ролі, і взагалі, він так перевтілюється, що його не завжди й впізнаєш”. Так тривало, поки Джаред не довів, що здатний не тільки на екстремальні дієти – хоча його талант, насправді, завжди був помітний. Ми згадуємо найяскравіші ролі Лето.

"Безіл" (1998)

Джаред Лето. 7 головних фільмів найбільш нетипової зірки Голлівуду - фото №1

Дивно, що Лето не піддався спокусі і не став експлуатувати образ, так вдало створений ним у цій чудовій британській екранізації роману Вілкі Коллінза. Справді, Лето ідеально виглядає як герой середини дев'ятнадцятого століття – але фокус у тому, що він явно постійно тримає в думці чітке усвідомлення того, що дивляться його все-таки ж сучасні люди в наш час. Пристрасті, що зображуються Джаредом, не виглядають театрально (те ж саме можна сказати про його партнерку по фільму, красуню Клер Форлані) - і мало кому насправді в костюмованій драмі вдавалося викликати стільки розуміння і співчуття у пересиченого охами і ахами глядача.

За сюжетом, герой Джареда, молодий англійський аристократ Безіл – хлопець досить своєрідний. У нього завжди була розвинена уява, в дитинстві він був здатний на явно жорстокі, а не просто бешкетні витівки. Минали роки, змінювалося багато – все такими ж залишалися лише незмінно погані стосунки з батьком. Безіл перетворився на дещо наївного і довірливого юнака – з непорушними уявленнями про честь людини його кола, а також з явною незграбністю по відношенню до жінок. Але Безіл здатний віддаватися любові без залишку і по-справжньому обожнювати прекрасну стать - і одного разу він зустрічає в Лондоні прекрасну Джулію (Форлані), знайому людини, яка колись врятувала йому життя.

Літо зіграв достатню кількість персонажів, у яких у житті все йде не найкращим чином, але рідко коли на голову його героя звалювалося стільки нещасть, як у "Безілі". Що ж, то цікавіше спостерігати за тим, як Джареду вдається так переконливо показувати вроджені і невичерпні гідність і шляхетність.

"Перерване життя" (1999)

Джаред Лето. 7 головних фільмів найбільш нетипової зірки Голлівуду - фото №2

Звичайно ж, насамперед ця приголомшлива картина Джеймса Менголда – бенефіс двох актрис, які тоді перебували на піку форми, а саме Вайнони Райдер та Анджеліни Джолі. Але якщо ви станете дивитися фільм вдруге (а ви неодмінно будете його переглядати, тому що картина і справді того варта), то обов'язково помітите, наскільки важлива роль, відмінно зіграна Лето.

Але про все по порядку. Отже, Штати, кінець шістдесятих. Красуня Сюзанна (Райдер) не в ладах з цим світом - чи вона занадто розумна і чутлива, чи світ і справді настільки поганий. Після спроби самогубства люблячі батьки відправляють дівчину в психіатричну клініку – де в неї з'явиться ще більше приводів для огиди до людей і життя. У Сюзанни, не дивлячись на її вкрай складний характер, було досить багато чоловіків (а може, і завдяки цьому), а перед тим, як загриміти в "психушку" вона знайомиться з хлопцем на ім'я Тобі (Лето).

Він абсолютно нормальний, але при цьому не ханжа, не зануда і не лицемір, він носить вуса і бороду, він знає, що безглуздо, а що ні. А ще – він ніколи не думав про самогубство, але завжди готовий підтримати розмову на цю тему. Словом, життя Сюзанни було б врятовано, якби вона послухалася Тобі, який її переконливо просив, навіть благав втекти з ним до Канади… У жодному іншому фільмі ви не побачите Лето, що грає настільки адекватного героя.

"Реквієм по мрії" (2000)

Джаред Лето. 7 головних фільмів найбільш нетипової зірки Голлівуду - фото №3

“Реквієм по мрії” Даррена Аронофскі – один із найбезжальніших фільмів в історії кіно. Не тільки сам режисер нещадний і жорстокий до героїв свого фільму, не тільки саме життя з ними суворе і непохитне. Все ще гірше - навіть актори, здається, відчувають до своїх героїв справжню огиду і аж ніяк не намагаються виправдати їх самих та їх вчинки. І найбільше в цьому досягли успіху Лето, який зіграв у картині наркомана Гаррі та Еллен Берстін, його кіношна мати Сара, навіть більш божевільна, ніж син.

На перший погляд це звичайна моралізаторська історія про те, що наркотики – погано. Але ні – Арронофскі, хоч ще й поки що не вийшов на той момент на рівень “Рестлера” та “Чорного лебедя”, не ділить світ на чорне та біле. Він знаходить радикальніший спосіб висловити своє ставлення до того, що відбувається – зафарбовує чорним весь екран, всю історію, що розповідається, і все життя героїв. І виявляється правий – іноді тільки так можна змусити глядача не просто співпереживати, а по-справжньому занепокоїтися. Немає потреби переказувати, що трапиться з героєм Лето, з його матір'ю, з його дівчиною – усі ці галюцинації, гангрени, лікування електрошоком та зносини за дозу. Головне інше – тут зовсім не обов'язково когось жаліти. Так захотів режисер, так захотіли актори, а ось чи правильно це, і чого варті герої та персонаж Літо зокрема, крім жалості та співчуття – зовсім інше питання.

“Глава 27” (2007)

Джаред Лето. 7 головних фільмів найбільш нетипової зірки Голлівуду - фото №4

Зіграти не просто негативного персонажа, а одного з найбільш ненависних ​​злочинців у сучасній історії, вбивцю Джона Леннона Марка Девіда Чепмена, було справжнім викликом для Лето. І найважчим було навіть не набрати тридцять кілограмів зайвої ваги для ролі. Під час підготовки до зйомок актор неабияк вдавався до сумнівів – як саме він повинен грати душевнохворого фаната “Бітлз” та Леннона? Так, щоб він викликав передбачувану ненависть, огиду та зневагу? А може, навпаки – співчуття? Хворобливу цікавість? Джареду своєю вражаючою грою вдалося викликати у глядача всі перелічені почуття та емоції – і навіть понад те.

Дія відбувається у Нью-Йорку протягом кількох днів грудня 1980-го року. Чепмен, 25-річний вгодований очкарик, прилітає в місто з Гаваїв у стані явного душевного сум'яття. Він цілими днями стирчить біля будинку, в якому знаходиться квартира Леннона (будівля "Дакота" біля Центрального парку), перечитує улюблену книгу, "Над прірвою у житі" Селінджера, ототожнює себе з її героєм Холденом Колфілдом і, стиснувши зуби, тихо ненавидить увесь світ. Чепмен по черзі просить то Бога, то диявола, дати йому сили здійснити задумане - розрядити свій револьвер у Леннона, або відвести від нього спокусу.

Дивлячись ці кадри, в черговий раз дивуєшся демонічної здатності Лето перевтілюватися – але цього разу подібний трюк і справді коштував актору здоров'я. Щоб погладшати, Джаред довгий час пив щовечора розтоплене в мікрохвильовій печі морозиво, в яке було додано оливкову олію – у величезних кількостях. Він заробив собі подагру і навіть якийсь час мусив пересуватися в інвалідному візку. Ну а схуднути після зйомок теж було непросто - багатостраждальний Літо посадив себе на рідку дієту.

"Містер Ніхто" (2009)

Джаред Лето. 7 головних фільмів найбільш нетипової зірки Голлівуду - фото №5

Важко сказати, що в цій бельгійській картині режисера Жако Ван Дормаля є вдалим і ціннішим – ідея чи її втілення. Ми вже стикалися з тим, що режисер і автор сценарію пропонують нам відразу кілька варіантів розвитку подій, якісь альтернативні, паралельні життя головних героїв – згадайте хоча б культовий фільм кінця дев'яностих, “Білі, Лола, біжи”. Але в тому випадку творці не зациклювалися на згаданому прийомі, а от "Пан Ніхто" цілком будується саме на рішенні режисера показувати те, яким чином може вишиковуватися життя головного героя Немо (Літо), зроби він в будь-якій з вирішальних моментів свого життя той чи інший вирішальний вибір.

Свого часу Немо повинен був обрати, з ким із батьків, що розлучилися, він залишиться жити, з якою з дівчат йому зустрічатися і на кому одружуватися. Саме від таких рішень його майбутнє залежало безпосередньо, і в результаті ми маємо різних Немо у віці 34 років з абсолютно різними життями та долями. А ще є 118-річний Немо, останній смертний на планеті 2092 року, населення якої на той час уже встигло здобути безсмертя.

Звичайно ж, весь цей кіношний атракціон з різними зачісками, різними манерами поводитися і одягатися, образ дідугана – все це було черговим приводом для Джареда продемонструвати свою  здатність перевтілюватися. Але цього разу справа була не лише в цій здатності – хоч Лето і вважає роль Немо найскладнішою у своїй кар'єрі. Ви тільки подивіться, з яким непідробним ентузіазмом Джаред робить свою акторську роботу перед камерою – так, ніби до цього він мерзнув з десяток років у безвісності та злиднях, а тепер нарешті отримав роль, від якої залежить не лише його кар'єра та професійне майбутнє, а й саме життя.

"Даласький клуб покупців" (2013)

Джаред Лето. 7 головних фільмів найбільш нетипової зірки Голлівуду - фото №6

Після чотирирічної перерви Лето знову повернувся на екрани - з роллю, яка, можливо, є найкращою в його кар'єрі. Чим відрізняється "найкраща" роль від, скажімо, "найвражаючішої"? Що ж до Лето та її кінообразів, то цьому випадку глибоко вражати можуть багато його ролей – передусім  вже не раз згаданою здатністю (і готовністю) Джареда до перевтілення. Якщо ж говорити про роль зараженої ВІЛ транс-жінки Райан у “Далаському клубі покупців”, то тут справа не тільки в макіяжі та панчохах. У грі Лето вперше, незважаючи на сумну тематику, з'явилися гумор та самоіронія. А ще – глибина тієї якості, яка з'являється у акторів, які набралися достатньо досвіду на майданчику та за її межами, і яких вже давно не цікавить слава сама по собі.

Власне, Лето грає другорядну роль – та його герой так само важливий, як і  образ, створений виконавцем головної ролі, Меттью Мак-Конагей. За сюжетом, у справжнього ковбоя з Техасу на ім'я Рон (Мак-Конагей) у середині вісімдесятих років виявляється ВІЛ - йому, за прогнозами лікарів, залишалося жити не більше місяця. Однак у лікарні Рон знайомиться з тією самою Райан - і не дивлячись на початкову антипатію один до одного, у смертельно хворих з'являється ідея щодо того, як продовжити життя і собі, і іншим побратимам по нещастю.

Готуючись до ролі, Лето знову знущався над власним організмом – цього разу він схуд на 14 кілограмів, просто припинивши їсти. Більше того, Лето навідріз відмовлявся виходити з ролі після команди "Стоп" - він залишався Райан цілодобово, усі 25 знімальних днів.  Справа того вартувала - за цю роль Лето отримав "Оскар".

"Дім Гуччі" (2021)

Джаред Лето. 7 головних фільмів найбільш нетипової зірки Голлівуду - фото №7

Одна з найявніших ознак наявності не просто акторського таланту, а справжньої майстерності – здатність зіграти другорядну, навіть епізодичну роль так, щоб глядач запам'ятовував кілька швидкоплинних появ на екрані надовго та у всіх подробицях. Саме таке вміння демонструє Лето в цій картині прославленого Рідлі Скотта - ще трохи, і Джаред перетягнув би ковдру на себе, але актор, з поваги до Аль Пачіно, Адама Драйвера і Леді Гаги, не став цього робити.

Так, “Дом Гуччі” насамперед розповідає драматичну та трагічну історію життя Мауріціо Гуччі (Драйвер), розповідь сконцентрована на його стосунках із дружиною Патрицією Реджані (Гага). Але в цій суворій історії герой Лето, дивакуватий та незграбний ексцентрик Паоло Гуччі, кузен Мауріціо – єдиний персонаж, якому хочеться іноді щиро поспівчувати.

Паоло вважає себе невизнаним генієм, оточеним заздрісниками, великим і новаторським художником, рідкісним талантом – решта членів сім'ї, включаючи батька і дядька, які зробили прізвище Гуччі відомим на весь світ – “тріумфом посередності”. О, треба бачити обличчя Паоло (треба сказати, практично невпізнанне, і виною тому не тільки зусилля гримерів, що працювали з Лето), коли йому в черговий раз повідомляють про його кричущу бездарність – навіть у дітей не завжди виходить виглядати такими розгубленими, беззахисними та скривдженими одночасно. Звичайно, з усім цим пихтінням, закусуванням нижньої губи, манерним і безглуздим жестикулюванням, Лето ризикує перехопити через край і почати здаватися злим пародистом - але він примудряється не переступити межу і продовжує спокійнісінько світити лисиною.

Нагадаємо, що в жовтні на нас чекає чимало крутих кінопрем'єр ! Одним із найбільш очікуваних буде "Вбивці квіткової повні" з Леонардо Ді Капріо та Робертом Де Ніро у головних ролях. Не пропустіть!

Головне фото: GETTY IMAGES